Художник з Вроцлава пише ікони на ящиках від боєприпасів. Кошти з продажу творів йдуть на допомогу армії
Ікона в процесі написання. Фото зі сторінки inblessedart.pl

Художник з Вроцлава пише ікони на ящиках від боєприпасів. Кошти з продажу творів йдуть на допомогу армії

Губерт Кампа – вроцлавський художник та іконописець, голова фонду In Blessed Art. З початку повномасштабної війни в Україні почав писати ікони на дошках ящиків від боєприпасів. Роботи продає на аукціоні, а на зібрані кошти купує та  особисто відвозить в Україну гуманітарну допомогу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Допомагати українській армії Губерт Кампа почав ще у 2014 році, після початку збройної агресії росії на сході України. Саме тоді художник познайомився з бійцями 30-ї окремої механізованої бригади ім. Костянтина Острозького, яка базується у місті Новоград-Волинському, та почав їм допомагати.

З початку повномасштабної війни художник ще більш активно включився у допомогу захисникам України. Він закуповує та самостійно відвозить необхідні речі в Україну: «Керівник бригади надсилає мені список необхідних речей. Я купую їх і сам відвожу в Україну. Я не надсилаю їх з волонтерами, бо хочу бути впевнений в тому, що допомога потрапить до тих, хто її потребує. З лютого вже тричі був там», – розповідає Хуберт Кампа для Газети виборчої.

Ікона в процесі написання. Фото зі сторінки inblessedart.pl

Художник їздить в Україну не лише тому, аби безпосередньо привезти їжу та амуніцію, але й з метою підтримати дух солдатів. Він намагається не говорити з солдатами про війну, про те, як там жахливо. «Вони це показують цими списками з необхідною допомогою. Люди там дійсно мають небагато, справді чекають на допомогу. В мене немає родинних зв’язків з Україною, тому коли хтось такий як я приїжджає до них з іншого кінця Польщі, то це дає їм багато емоцій, радості»,  –  ділиться Кампа враженнями.

Щоб зібрати кошти для України, пише ікони

«Я постійно дізнаюсь про смерті, голод, нужду. Пишу від безсилля, адже хоча б так можу допомогти»,  – говорить художник. З 24 лютого він почав писати ікони на дошках ящиків від боєприпасів. Свої роботи він виставляє на аукціон і так збирає кошти на купівлю їжі та амуніції для українських захисників. За перший аукціон, на якому було виставлено 8 робіт, вдалось зібрати 30 тисяч злотих.

За словами Губерта Кампи, його роботи викликали багато уваги та здивування. Люди швидко зацікавились цієї акцією. Полонія та українці, що бачили вже готові ікони швидко відгукнулись на прохання художника про ящики від боєприпасів. Зібрали понад 30 штук і доставили їх у майстерню іконописця у Вроцлаві.

«Зараз я пишу ікони на ящиках від боєприпасів, які привезли з Маріуполя. Це старі ящики, ще з 2014 року. Нові, які використовують сьогодні, я б не зміг перевезти через кордон. Писання ікон на них символічне, адже вони (ред. – ящики) служили для того, щоб переносити щось зле, те, що вбиває. А я змінюю це у форму молитви, бо саме цим є писання ікон», – розповідає Кампа.

Іконописці дотримуються суворого канону, але Губерт Кампа часто його порушує: «На фрагмент ящика я помістив святий лик Ісуса, виконаний у стилі військового пікселя. Такого самого, як на військовій формі українців. Я використав колір та форму цього візерунку. Ікона повинна розвиватись. Нам зараз не потрібні важкі барокові образи з золотом. Треба шукати те, що краще сприймається людьми.»

Кожна ікона особлива та унікальна, пов’язана з конкретними роздумами, подіями в Україні. Після останнього аукціону художник написав ще дві ікони, які можна побачити у Вроцлаві в Галереї ікон на вул. Св. Антонія 34. Зараз Кампа працює над наступними роботам. Він сподівається, що приблизно 15 травня зможе відкрити новий аукціон. Продаж ікон буде відбуватись онлайн, за посиланням.

А.В.

Джерело: Газета Виборча, Фонд In Blessed Art