ІНП Польщі: Закон не обмежує свободу наукових досліджень і свободу слова
http://www.polradio.pl/21b2ef97-895c-4ed1-8bc9-5a13f71938bb.file

ІНП Польщі: Закон не обмежує свободу наукових досліджень і свободу слова

Інститут національної пам’яті Польщі прокоментував закон, що вводить кримінальну відповідальність за вислів «польські табори смерті». Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на Польське радіо.

Інститут національної пам’яті Польщі розмістив на своєму сайті заяву, в якій підкреслюється, що законопроект, який вводить кримінальну відповідальність за вислів «польські табори смерті», не обмежує свободу наукових досліджень і свободу слова.

Згідно із заявою, мета змін до закону, прийнятого Сеймом 26 січня, полягає «у боротьбі з навмисною фальсифікацією історії, образою пам’яті жертв і в’язнів німецьких концтаборів». Закон вводить інструменти протидії «навмисному і брехливому приписуванню полякам відповідальності або причетності до злочинів ІІІ Рейху, злочинів проти людяності та воєнних злочинів». В ІНП підкреслили, що кримінальне покарання за фальсифікацію історії існує в багатьох державах.

Інститут зазначає, що в законопроекті говориться: «Відповідальність не поширюється на ситуації, коли заборонене висловлювання було зроблене під час наукової або художньої діяльності».

Інститут національної пам’яті Польщі також прокоментував висловлювання щодо законопроекту посла Ізраїлю у Варшаві Анни Азарі, яка зазначила, що закон «може нашкодити дослідженням і унеможливить дискусію про історичне значення і наслідки Другої світової війни». В ІНП заявили: «Це було недоречне втручання посла іншої держави в зміни законопроекту, який ще не повністю прийнятий».

Також Інститут національної пам’яті підкреслив, що в концтаборі Аушвіц нацисти вбивали не тільки євреїв, а й поляків: «Половина з шести мільйонів польських громадян, убитих в Аушвіц, була польськими євреями, інша половина – етнічними поляками». У заяві наголошується, що в списках співробітників концтабору не було поляків. «Саме німецька держава відповідальна за злочини, скоєні в концтаборах», – підкреслюють в ІНП.

Нагадаємо, що з критикою законопроекту виступив Ізраїль.