Іспанські ЗМІ: Росія підтримала каталонських сепаратистів

Іспанські ЗМІ: Росія підтримала каталонських сепаратистів

Росія пропонувала каталонським сепаратистам військову та фінансову допомогу, – інформує іспанське телебачення «Antena3». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Цивільна гвардія Іспанії вилучила аудіозаписи у кількох людей, яких підозрюють у підтримці радикальної каталонської сепаратистської організації під назвою «Демократичне цунамі». Записи свідчать про те, що, у так званому, процесі незалежності Каталонії, ймовірно, брала участь Росія, – повідомило у середу іспанське телебачення.

«Російська група» мала запропонувати сепаратистам військову підтримку – 10 тисяч солдатів, що могло б призвести до збройного конфлікту в Іспанії, – інформувало іспанське телебачення «Antena3».

Згідно із записами, до яких «Antena3» мала доступ, восени 2017 року Росія запропонувала колишньому прем’єр-міністру Каталонії Карлесу Пучдемону 10 тисяч солдатів і сплату боргу Каталонії, але «Пучдемон побоявся». «Вони сказали йому, що зроблять Каталонію другою Швейцарією», – повідомляють джерела, на які посилається телебачення.

За даними «Antena3», військова підтримка мала б надійти після того, як Пучдемон проголосить незалежність Каталонії. «Якби колишній глава уряду схвалив такий сценарій, 10 тис. солдатів було б направлено до регіону, – повідомило телебачення. – Це, найімовірніше, призвело б до трагічних подій, збройного конфлікту з Іспанією та смерті», – додало телебачення.

Поліцейське розслідування відбулося після того, як виявлено, що регіональний уряд передавав кошти організаціям, наближеним до радикальних Комітетів оборони республіки (CDC), що вимагають негайного створення незалежної республіки Каталонія. Втручання поліції відбулося після кількох місяців телефонного прослуховування.

У вівторок були затримані: колишній активіст Республіканської лівиці Каталонії (ERC), людина, наближена до екс-прем’єр-міністра Пучдемона, Ксав’є Вендрелл, бізнесмен-мільйонер Девід Маді та відповідальний за кампанію з пропаганди сецесії Оріоля Солера.

Їх підозрюють у підтримці «Демократичного цунамі», радикального сепаратистського руху, який в 2019 році,заблокував аеропорт Барселони та австостраду, що сполучає Іспанію з Францією, та жорстоких заворушень у центральній частині Барселони.

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум щодо незалежності від Іспанії. Серед ініціаторів референдуму був тодішній прем’єр-міністр Каталонії Карлес Пучдемон. Уряд у Мадриді назвав референдум та його результати неконституційними.

РАР/Л.І.