Історія про те, як польський працедавець обманув групу українців

Історія про те, як польський працедавець обманув групу українців

Українці приїхали заробити на хліб, а опинилися у скрутній ситуації — ця історія, звісно, не нова, проте застерігаємо наших співвітчизників від необачних кроків. Про це повідомляє Upmp.news посиланням на In Poland.

В середині липня група українців приїхала до Польщі працювати над будівництвом телекомунікаційних ліній. Робота важка, але вона також повинна була бути добре оплаченою. Тим більше, що чоловіки не планували закінчувати роботу через вісім годин. Вони працювали неподалік міста Ілава навіть по п’ятнадцять годин на день — аби більше заробити.

Вони копали траншеї та прокладали троси. Незалежно від погоди. Спека та дощ не заважали українцям на роботі.

З першого дня роботи польський роботодавець затягував підписання з ними договорів. Українцям, які вимагали підписати документи, постійно говорили, що документи вже готуються, тож немає жодних причин для хвилювання — все буде легально та оформлено відповідно до чинного законодавства.

— Щоразу нам говорили, що пані в офісі готує документи, — каже один із чоловіків.
Коли українці запитали про законність зайнятості, роботодавець відповів, що про все вже подбали. Однак виявилося, що насправді він не завершив формальностей, пов’язаної із працевлаштуванням.

Чоловіки також додають, що бригадир не раз погрожував їм. Коли терпець українцям урвався, вони сказали працедавцю, що самі зателефонують до поліції. Натомість почули — якщо це зроблять — то їх одразу депортують, а за свою роботу не отримають ні копійки.

Наразі працівники не мають жодного контакту з фірмою, яка їх найняла на роботу. Невідомо також, чи невдовзі не втратять даху над головою. Для того, аби якось вижити, зараз збирають гриби і продають їх. Один з чоловіків продав свою автівку, аби мати гроші на повернення додому.

Чоловіки не хочуть вже повертатися додому, не привізши з собою зарплати, адже кожен з них заробив по 5-6 тисяч злотих, яких їм так і не виплатили.

Наразі про ситуацію, що склалася, було повідомлено національну інспекцію праці в Ольштині. Справу також мають передати до суду.

Ось ТУТ можна прочитати інтерв’ю з українцями.