Із Польщі депортували громадянина Таджикістану, підозрюваного у зв'язках із ІДІЛ
Працівники Агентства внутрішньої безпеки – ілюстраційне фото abw.gov.pl

Із Польщі депортували громадянина Таджикістану, підозрюваного у зв’язках із ІДІЛ

Громадянин Таджикистану, який потрапив до Польщі незаконним міграційним маршрутом, організованим білоруськими службами, був ідентифікований Агентством внутрішньої безпеки як релігійний радикал, прихильник ІДІЛ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Після дій Агентства внутрішньої безпеки з Польщі було видворено громадянина Таджикистану, який у квітні потрапив до Польщі через Білорусь, – повідомив у понеділок речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин. Речник заявив під час пресової конференції в понеділок, що Агентство внутрішньої безпеки визнало його ісламським радикалом – симпатиком «Ісламської держави». Чоловіка визнали загрозою безпеці Республіки Польща і він був депортований із Польщі 10 листопада, – повідомив Жарин.

У квітні громадянин Таджикистану Оділхон С. незаконно перетнув білорусько-польський кордон – потрапив до Польщі незаконним міграційним маршрутом, організованим білоруськими службами, він був затриманий прикордонником і опинився в закритому центрі, що охороняється прикордонниками, – сказав речник.

«Діяльність затриманого в центрі свідчила про його релігійну радикалізацію. Завдяки діям Агентства внутрішньої безпеки він був ідентифікований як ісламський радикал і прихильник ІДІЛ. За висновками Агентства внутрішньої безпеки таджика помістили під варту. Водночас через загрозу для Республіки Польща була розпочата процедура депортації. Зрештою, 10 листопада громадянина Таджикистану видворили з Польщі», – повідомив Жарин.

Окрім рішення Прикордонної служби, яке зобов’язало його повернутися до країни походження, таджикові також на три роки заборонили в’їзд до Польщі та країн Шенгенської зони.

У комюніке за підсумками конференції Жарин нагадав, що наприкінці вересня міністр-координатор спецслужб і міністр оборони повідомили про перевірку 200 іноземців, які перебувають у прикордонних центрахх.
«Інформація про майже чверть перевірених осіб показала можливі зв’язки із злочинною діяльністю, у тому числі з організованою злочинністю та тероризмом», – сказав Жарин у заяві в понеділок.

Речник міністра-координатора спецслужб зазначив, що один із перевірених мав контакти з фахівцем з вибухівки «Ісламської держави» . Цього чоловіка заарештували в Євросоюзі за підозрою в підготовці теракту, – повідомив Станісла Жарин.

РАР/Л.І.