КАРПАЧ (PL)-2021

КАРПАЧ (PL)-2021

Ось і завершився цьогорічний, ювілейний XXX Економічний Форум, який 2021 року з 7 по 9 вересня проходив в польському курортному місті Карпачі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Перед тим, на протязі багатьох років, цей наймасштабніший в нашій частині Європи економічний дискусійний захід традиційно відбувався на теренах іншого відомого польського гірського курорту – Криниці.

Щиро вдячний організаторам за запрошення і можливість участі.

Принагідно зазначу, що в цьогорічному форумі прийняли участь значна кількість гостей з України – представників громадянського сектору, бізнесу, органів місцевого самоврядування, знаних діючих і колишніх політиків і керівників центральних органів влади України.

Зокрема, 9 вересня на Форум в Карпачі прибув Прем’єр-Міністр України Денис Шмигаль, який спільно з своїми колегами Прем’єр-Міністром Польщі Матеушом Моравєцьким (Mateusz Morawiecki) та Прем’єр- Міністром Словенії Янезом Янса (Janez Jansa) прийняв участь у пленарній дискусії на тему «Європа :напрямок відбудова – спільні виклики для безпеки і розвитку».

Особисто я мав можливість 9 вересня виступити на дискусійній панелі з загальною, так би мовити візіонерською, темою «Як надати нову динаміку польсько-українській співпраці?».

В анонсі нашої панелі організатори зазначили наступне: «В цьому році Польща і Україна відзначають тридцятиріччя міждержавних відносин.

Між двома нашими країнами сформувались не тільки добре сусідство, але також тісна співпраця і стратегічне партнерство.

Однак сьогодні, конструкція польсько-українських відносин вимагає нового підходу.

Прагнення до пожвавлення двохсторонніх відносин вимагає переосмислення стратегії дій, оновленого визначення своїх інтересів і формування ініціатив, які будуть сприяти зближенню двох наших держав».

Ці підходи і лягли в основу нашої панельної дискусії в якій я, при модерації відомого фахівця польсько-українських відносин, головного редактора видання «Wiez», Богуміли Бердиховської (Bogumila Berdychowska) мав честь і можливість дискутувати спільно з депутатом польського Сейму Павелом Ковалем (Pawel Kowal), Головою Правління Фонду Міжнародної Солідарності Рафалом Дзєцьоловскім (Rafal Dzieciolowski) і Виконавчим директором Інституту Світової Політики Євгеном Магдою.

Надзвичайно вдячний всім учасникам панелі і слухачам в залі за фахову, відверту і, як на мене, цікаву та інтелектуально і практично корисну дискусію.

Мій основний висновок: Проблеми сьогодення і виклики майбутнього, якщо ми разом, для нас не перепона!

До нових зустрічей, Дорогі Друзі!

Олег Дубіш