Католики Білорусі протестують проти дій спецназу на території Червоного костелу
Міліція перекрила вхід до Червоної церкви у Мінську, – Білорусь, 26 серпня 2020 року. EPA/TATYANA ZENKOVICH Dostawca: PAP/EPA.

Католики Білорусі протестують проти дій спецназу на території Червоного костелу

Голова Конференції католицьких єпископів у Білорусі архієпископ Тадеуш Кондрусевич виступив із заявою у зв’язку з вчорашнім інцидентом на території Червоного костелу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Голова Конференції католицьких єпископів у Білорусі протестує проти дій спецназу. У заяві, розміщеній на офіційному сайті Католицької церкви в Білорусі, catholic.by, архієпископ Тадеуш Кондрусевич написав, що правоохоронні служби «покликані захищати основні права громадян, включаючи право на свободу віросповідання, а не перешкоджати у їх здійсненню, що гарантує законодавство Республіки Білорусь».

«Неадекватні та незаконні дії, що мали місце на території Костела святих Симона та Олени, треба розслідувати, а винних притягнути до відповідальності згідно із законодавством Республіки Білорусь», – написав архієпископ Кондрусевич.

Архієпископ також наголосив, що ці та подібні дії правоохоронців не сприяють усуненню напруженості з метою встановлення миру та злагоди в білоруському суспільстві в той час, коли Католицька церква закликає до примирення та діалогу для вирішення безпрецедентного соціально-політичного конфлікту. 

Увечері 26 серпня, під час розгону післявиборчої акції протесту на Площі Незалежності в Мінську, спецназівці зачинили двері Червоного костелу всередині разом із віруючими, журналістами та тими, хто втік з-під арешту. Люди були звільнені з храму лише приблизно через сорок хвилин.

IAR/Л.І.