Керівники МЗС Польщі та Литви підтвердили рішучу позицію наших країн щодо подій за східним кордоном
Голова Міністерства закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау Photo: Tymon Markowski/MSZ

Керівники МЗС Польщі та Литви підтвердили рішучу позицію наших країн щодо подій за східним кордоном

Міністри Збіґнев Рау та Ґабріелюс Ландсберґіс, які зустрілися на Підляшші, наголосили на тісному співробітництву в секторі безпеки, зокрема в контесті подій у Білорусі та Росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Питання безпеки та східної політики, двосторонні відносини, регіональне та економічне співробітництво були темами неофіційних двосторонніх переговорів міністра Збіґнева Рау та міністра закордонних справ Литовської Республіки Ґабріелюса Ландсберґіса. Зустріч чільних дипломатів Польщі та Литви відбулася у понеділок у Віґрах, що у ґміні Сувалки на Підляшші.

Міністри обох країн запевнили у тісному польсько-литовському співробітництві в питаннях безпеки, включаючи схожий погляд на ситуацію за східними кордонами Польщі та Литви.

Збіґнев Рау наголосив на ключовому значенні рішучої позиції Польщі та Литви стосовно, зокрема подій у Білорусі та Росії. Очільник МЗС Польщі також вказав на необхідність продовжувати тісну співпрацю з країнами Східного партнерства.

Глава польської дипломатії відзначив дуже добрий стан військового співробітництва між Польщею та Литвою, реалізований у рамках «Декларації про посилення польсько-литовського партнерства з питань безпеки», підписаної президентами Польщі та Литви у 2019 році.

Збіґнев Рау також звернув увагу на питання регіональної співпраці, в тому числі в рамках Ініціативи трьох морів, та наголосив на внеску Польщі у гарантування безпеки Литви, Латвії та Естонії через успішно реалізовану місію Балтійської повітряної поліції (Baltic Air Policing), в якій беруть участь польські солдати. Дипломат також високо оцінив участь Литви у роботі «Бухарестської дев’ятки» як формату, що відіграє важливу роль в рамках НАТО.

Окрім того, керівники польського та литовського Міністерства закордонних справ обговорили ситуацію національних меншин по обидва боки кордону. Міністр Рау нагадав про необхідність вирішення проблем польської національної меншини в Литві, зокрема, у сфері піклування про стан польської освіти та встановленому законодавством регулюванні захисту прав національних меншин.

IAR/Л.І.