Керсті Кальюлайд та Анджей Дуда обговорили, серед іншого, підтримку України у межах проєктів ініціативи Трьох морів
Президенти Естонії Керсті Каль.лайд та Польща Анджей Дуда під час спільно пресконференції у Варшаві PAP/Radek Pietruszka

Керсті Кальюлайд та Анджей Дуда обговорили, серед іншого, підтримку України у межах проєктів ініціативи Трьох морів

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд після зустрічі із президентом Анджеєм Дудою у вівторок сказав, що Польща та Естонія розуміють одна одну, бо черпають цінності з тих самих європейських джерела. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Під час пресконференції із польським лідером вона підкреслила, що Польща є стратегічним союзником її країни:

«Ми маємо спільне розуміння на тему регіональної безпеки, зокрема, на питання, пов’язані з Росією та трансатлантичною співпрацею. Тому ми спільно працюємо як в межах Європейського Союзу, так і НАТО. Естонія дуже цінує внесок Польщі у політику НАТО в балтійському регіоні. Я також дуже ціную те, як ви адаптувалися та співпрацюєте щодо дискусії з Україною та проблем, котрі її стосуються».

Керсті Кальюлайд додала, що особливо важливо підтримувати Україну, роблячи її близькою до польської та естонської економік. У цьому контексті вона звернула увагу на ініціативу Трьох морів:

«Україна не може бути частиною Трьох морів, бо вона не є частиною Європейського Союзу. Попри це, я вірю, що вона може бути набувачем різних проєктів, якими ми займаємося у межах Фонду Тримор’я. Ми показали, що ініціатива Трьох морів є функціонуючою моделлю, що інвестує у стратегічний розвиток народів. Наступні фонди можуть бути більш відкритими на співпрацю зі Сходом».

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд обговорила з Анджеєм Дудою теж економічну співпрацю, ситуацію на українсько-російському кордоні та ситуацію поляків у Білорусі.

IAR/Т.А.