Колишній працівник «фабрики тролів» розповів про свою роботу
Ілюстраційне фото pxhere.com – CCO “domena publiczna”

Колишній працівник «фабрики тролів» розповів про свою роботу

Щодня на зміну приходить близько 150 осіб, а загальна кількість працівників «фабрики тролів» — близько тисячі осіб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Наша норма — це 120 коментарів щодня», – розповідає Російській службі Радіо Свобода колишній працівник «фабрики тролів». Він теж пояснив, що на фабриці є кілька відділів (відповідальних за Facebook або YouTube), за 11 годин роботи щодня він заробляв близько 40 тисяч рублів — близько 450 євро.

«Коли я туди потрапив, то не міг повірити, що це взагалі правда, – говорить співрозмовник Радіо Свобода. – У мене був якийсь культурний шок. В Орвелла написано, як це все діє. Я думав, що це якась антиутопія, але це була реальність, – розповів Серґєй К., колишній працівник петербурзької компанії FAN, одного із відділів «фабрики тролів».

Співрозмовник Радіо Свобода пояснив, що працівники «фабрики тролів» публікують коментарі як в прокремлівських ЗМІ, так і опозиційних, а для реєстрації профілів використовується «величезна кількість SIM-карточок».

Щодня на зміну приходить близько 150 осіб, а загальна кількість працівників «фабрики тролів» — близько тисячі осіб. Працівники — це люди різного віку, професій та з різною освітою, є теж пенсіонери.

«Я звернувся до вас тому, що, вивчивши кухню державної пропаганди зсередини, я зрозумів, чому вони [намагалися] вас заткнути й так сильно поширити гниль, – сказав Сєрґєй К. – Вони брешуть скрізь. Зараз телебачення робить мене хворим, і моя карма зруйнована на три життя уперед».

Під назвою «фабрика тролів» відоме Агентство інтернет-досліджень, пов’язане з голдингом Concord, власником якого є бізнесмен Євґєній Пріґожин.

PAP/https://www.radiosvoboda.org/Я.С.