Краківська політехніка навчатиме українських студентів безкоштовно
Краківська політехніка Adobe Stock

Краківська політехніка навчатиме українських студентів безкоштовно

Краківський політехнічний університет ім. Тадеуша Костюшки пропонує безкоштовне навчання для студентів з України з 2022/23 року за двома напрямками. Більше того, перший семестр навчання проводитиметься лише українською мовою. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як пише сайт навчального закладу, пропозиція доступна студентам з України або україномовним студентам з іншим громадянством, які прибули з України до Польщі після повномасштабного вторгнення росії, й обрали напрямки “Будівництво” та “Транспорт”.

За словами декана будівельного факультету Анджея Шарати, саме ці спеціальності були визначені як одні з найзатребуваніших для відновлення України після війни. Навчання студентів з України відбуватиметься за унікальною методикою: у І семестрі навчання проводитиметься повністю українською мовою, у ІІ семестрі – українською та польською. З ІІІ семестру більшість занять планується проводити польською мовою, а частина, за потреби, викладатиметься українською. Допомагатимуть в реалізації освітнього задуму викладачі Краківської політехніки з України, українці, які вже навчаються тут, та компанії-партнери будівельного факультету цього вишу.

Раніше іноземці, які не знали польської мови, але хотіли нею навчатися, готувалися до навчання в Польщі на однорічних підготовчих курсах Міжнародного центру освіти Краківської політехніки. Віднині, на думку Анджея Шарати, пропозиція університету дозволить студентам з України швидше адаптуватися до навчання, подолати мовний бар’єр та швидше розпочати власне інженерну освіту.

Програма навчання в галузі “Будівництво” українською мовою охоплюватиме ту саму предметну галузь, що й програма політехнічного навчання польською мовою, яка щойно була нагороджена сертифікатом відмінника освіти. У цій програмі є багато предметів, що охоплюють, зокрема, будівельні конструкції, оцінку їх стану та експлуатацію в різних умовах. Ці знання також можуть бути адаптовані до потреб спеціалістів, які будуть оцінювати стан будівель після воєнних пошкоджень та розроблять для них технічні рішення. Подібний підхід буде застосований у сфері “Транспорт”,

~ пояснює професор будівельного факультету Краківської політехніки Віталій Наумов.

Студенти з України також зможуть скористатися пакетом додаткових занять з математики та хімії або заняттями, присвяченими діючим будівельним нормам України. В результаті вони закінчать навчання з європейським дипломом інженера та відповідними компетенціями і знаннями.

Нові студенти можуть розраховувати на підтримку адміністрації університету, студентського самоврядування та студентів, які вже навчаються в КП і бажають допомогти в адаптації.

Краківська Політехніка працює також над підготовкою освітньої пропозиції за іншими напрямками навчання для біженців з України. Кількість студентів, яких виш зможе прийняти вже в жовтні цього року, буде залежати від можливостей університету, а також від очікуваних системних рішень від польського уряду та міністерства освіти і науки. Пропозиція, адресована кандидатам з України, жодним чином не зашкодить польським студентам, оскільки кількість місць для останніх буде аналогічною минулорічній.

Подача документів, необхідних для зарахування на навчання українською, здійснюється від 1 до 20 вересня 2022 року з 10:00 до 13: 00 у відділі міжнародної співпраці (Dział Współpracy Międzynarodowej) – будівля Галереї Ґіл (Galeria GIL), ауд. № 207.