Кредит на житло в Польщі без власного внеску: які банки видаватимуть і які умови

Кредит на житло в Польщі без власного внеску: які банки видаватимуть і які умови

З 27 травня у Польщі почав діяти закон, який спрощує умови надання кредитів на придбання квартири чи будинку або його будівництво. Молодим людям та сім’ям з дітьми отримати такий кредит можна буде без власного першого внеску. Головне – підтвердити свою кредитоспроможність. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Хто зможе отримати іпотечний кредит без власного внеску 

1) сімейні пари (з дітьми і без),

2) пари, які живуть цивільним шлюбом (з дітьми і без)
3) одинокі батьки, які мають хоча б одну дитину,

4) особи з тяжкою або повною інвалідністю,

5) одинокі незаміжні жінки або одинокі неодружені чоловіки (без дітей).

Вікових обмежень для учасників програми немає (спочатку пропонувалося тільки для осіб не старше 40 років, але потім цю норму прибрали). Умовою є наявність достатньо високого та стабільного заробітку (кредитоспроможність претендента оцінюватиме банк, який видаватиме кредит). Держава у вигляді Банку народного господарства (Bank Gospodarstwa Krajowego) надасть гарантії від 10% до 20% від суми позики (але не більше 100 000 злотих), що підлягає погашенню протягом не менше 15 років. Звичайно, кредит без власного внеску буде дорожчим, але це допоможе отримати житло людям без заощаджень. Іпотека, на яку поширюватиметься державна гарантія, надаватиметься тільки в злотих і лише для нерухомості в Польщі.

Кредит без власного внеску розповсюджуватиметься на житло до 50 м кв, коли є одна або дві дитини в родині (або для бездітних), до 75 м кв, коли є троє дітей, до 90 м кв, коли є четверо дітей. Для сімей з п’ятьма і більше дітьми немає обмежень на розмір житла, яке можна купити в кредит під державні гарантії.

Іноземці також можуть стати учасниками програми “Житло без власного внеску”. Для цього їм потрібно виконати кілька критеріїв. Деталі треба уточнювати в банку, який і видаватиме кредит.

Кредит може бути використаний на наступні цілі:

1) придбання квартири або будинку (включаючи вартість оздоблення нерухомості),
придбання земельної ділянки під будівництво,
2) будівництво приватного будинку,
3) будівельний внесок.

Особа, яка хотітиме взяти кредит на житло без власного внеску (у випадку подружніх пар – обидві особи), не повинна володіти будинком чи квартирою, а також правом кооперативу на будинок чи квартиру. Виняток складають сім’ї з двома і більше дітьми, які хоч і мають житло, однак потребують покращення житлових умов. Державні гарантії в розмірі від 10% до 20% будуть доступні до 31 грудня 2030 року.

Кредит на житло без першого внеску можна буде отримати в тих банках, які укладуть відповідну угоду з Банком народного господарства (Bank Gospodarstwa Krajowego). На сьогодні така угода укладена тільки з Bank Pekao S.A. Однак зараз тривають переговори з ще 12 банками, які виявили зацікавленість в участі в програмі, відтак список незабаром поповниться.

Погашення кредиту без власного внеску

Якщо під час терміну дії такого кредиту сім’я позичальника поповниться другою або наступною дитиною, держава погасить частину кредиту:

1) 20 тисяч злотих у разі народження другої дитини,
2) 60 тисяч злотих у разі народження третьої або наступної дитини.

Щоб зменшити ризики підвищення ціни в разі придбання житла в кредит без власного внеску, буде встановлено верхню межу ціни за 1 квадратний метр на нерухомість, яку можна придбати під гарантійний кредит. Однак, виходячи з того, що держава гарантуватиме максимум 100 тис зл кредиту, то ціна житла не повинна бути більшою за 500 тис зл.

Це означає, що якщо сім’я вибере надто дорогу нерухомість, вона втратить шанс на гарантію кредиту. Це робиться для того, щоб люди не купували елітне житло за цією програмою.

Ліміт ціни на квадратний метр залежатиме від воєводства та міста, зміни вартості будівництва житла, а також від того, чи купується нерухомість на первинному, чи вторинному ринку (при купівлі вживаної квартири ліміт ціни буде на 10% вищим).

Кредити на житло без власного внеску видаватимуться терміном на 15 років! Програма діятиме до 31 грудня 2030 року.