Критика шефа Інституту Національної Пам’яті Польщі Ярослава Шарека
Інститут національної пам”яті у Варшаві, ілюстраційне фото wikimedia creative commons/Adrian Grycuk – Own work/CC BY-SA 3.0 pl

Критика шефа Інституту Національної Пам’яті Польщі Ярослава Шарека

Йдеться про постать Томаша Ґренюха, колишнього діяча Національно-радикального табору (Obóz Narodowo-Radykalny) – організації, яку експерти визнають крайньо правою. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польські політики, оглядачі та журналісти критикують, відомого також в Україні, главу Інституту Національної Пам’яті проф. Ярослава Шарека за кадрову політику. Йдеться про постать Томаша Ґренюха, колишнього діяча Національно-радикального табору (Obóz Narodowo-Radykalny) – організації, яку експерти визнають крайньо правою. Проф. Ярослав Шарек призначив Томаша Ґренюха виконувачем обов’язків директора Інституту Національної Пам’яті у місті Вроцлав. 22 лютого ІНП повідомив, що Томаш Ґренюх написав заяву про відставку. Відставку прийнято.

Проти призначення активіста Національно-радикального табору на посаду директора в ІНП протестували політики уряду, опозиції, публіцисти та посольство Ізраїлю.

ЗМІ оприлюднили фото Томаша Ґренюха, коли він виконував нацистський жест вітання «Хайль Гітлер!» саме як член Національно-радикального табору (Obóz Narodowo-Radykalny). За таке кадрове рішення главу Інституту національної пам’яті проф. Ярослава Шерека однозначно розкритикувала головна редакторка місячника «Nowe Państwo» (Нова Держава) Катажина Ґуйска. «Час подумати про відставку, і прошу забрати з собою любителя гітлерівських жестів»,цитує слова Катажини Ґуйскої сайт niezalezna.pl. Редакторка Ґуйска написала: «Якщо глава Шарек та його жалюгідний двір хотіли ще більш компрометувати ключову установу Республіки Польща, яка оберігає історичну правду, то це вдалося», і далі продовжила: «Проте я нагадую шефові Інституту національної пам’яті: хайлювання означало для поляків смерть та поневолення. Маячня про прив’язаність до римського салюту становить ТОТАЛЬНУ ДИСКРЕДИТАЦІЮ ТА ПЛЮВАННЯ НА ЖЕРТВИ ІІ СВІТОВОЇ ВІЙНИ».

Впливовий політик партії Право і справедливість, а в минулому спікер верхньої палати парламенту – Сенату Станіслав Карчевський однозначно висловив свою позицію стосовно призначення шефом ІНП професором Ярославом Шареком колишнього активіста Національно-радикального табору Томаша Ґренюха.

«Це – помилка, помилка, яку треба якнайшвидше, негайно вирішити. Відставка, відставка, ще раз відставка, абсолютно негайна».

Одна з лідерок опозиційної партії Громадянська платформа Малґожата Кідава-Блонська в інтерв’ю для комерційного телеканалу Polsat News висловила навіть погляд, що у такій формі Інститут національної пам’яті не повинен існувати.

«Насправді довший час Інститут національної пам’яті не приносить ні слави, ні честі нашій державі. Я нагадую закон, що спричинив погіршення становища на міжнародні арені, взаємовідносин із США та Ізраїлем. Тепер – призначення осіб, які не повинні займати такої посади».

З думкою однієї із лідерок опозиції не згідний суспільний радник президента Анджея Дуди – Павел Муха. В інтерв’ю Польському радіо пан Муха сказав, що не можна забувати про надбання Інституту національної пам’яті:

«Поганий кандидат на шефа Інституту національної пам’яті у Вроцлаві, справа, яка стала відомою, не може бути підставою дебатів на тему ліквідації  Інституту національної пам’яті, діяльність якого впродовж багатьох років була дуже корисна і позитивна з перспективи функціонування польської держави. Інститут національної пам’яті, як сама назва вказує, піклується про національну пам’ять. Я розумію, що пані спікер Кідава- Блонська вписується у такий нарратив, який визначив глава Дональд Туск, бо він нещодавно у соцмережі пред’явив постулат – лікавідації, який Громадянська платформа інколи піднімала».

Журналіст видання «Rzeczpospolita» Марцін Пясецкі, коментуючи і ефірі Польського радіо 24 рішення призначити Томаша Ґренюха виконувачем обов’язки директора Інституту національної пам’яті в місті Вроцлав, визнав його помилковим.

«На мою думку, таке призначення не повинно відбутися. На мою думку, але здогадуюся, що не лише на мою, минуле пана Ґренюха все вирішує. І не можна тут говорити про якісь одиничні помилки, помилки молодих років, адже це була симпатія із неонацистськими рухами в Польщі впродовж багатьох років і вона просто дискваліфікувала цю кандидатуру, на мою думку, у будь-якому публічному органі в Польщі».

Журналіст видання «Rzeczpospolita» Марцін Пясецкі в контексті справи Томаша Ґренюха, нагадав про жертви, яких зазнала Польща внаслідок Другої світової війни:

«Польща, що зазнала настільки велику трагедію у період ІІ світової війни. Цю трагедію зазнав весь світ, і посилання, навіть лише у символіці, на цю страхітливу ідеологію повинно бути також в Польщі, як й в світі, фактом, що дискваліфікує. Я зізнаюся, що був здивований, що настільки довго це тривало, тобто, що пробували захищати пана Ґренюха. Раніше він працював в місті Ополє, справу можна визнати місцевою, зате призначення в місті Вроцлав це вже питання більш серйозне».

Журналіст Марцін Пясецкі не згідний з поглядом, що відставка Томаша Ґренюха спричинена буцімто натисками держави Ізраїль.

«Це не питання натисків держави Ізраїль. Хоча я можу собі уявити, що цього роду призначення в різних середовищах в світі, в тому числі в Ізраїлі, можуть викликати навіть обурення. Прошу однак помітити, наскільки великим був рівень спротиву в Польщі, коли справа набула розголосу і стала темою номер один в польських ЗМІ, і коли наявними стали чергові факти із біографії пана Ґренюха, що свідчили про те, що його заангажованість у крайні неонацистські рухи не була питанням далекого минулого, але, як здається, це зовсім недавні справи, що були 2-3 роки тому».

На переконання Марціна Пясецького, Томаша Ґренюха не можна намагатися захистити вигаданими аргументами.

«Насправді тут немає чого захищати. Не слід тут щось придумувати, щоб щось оправдати, якимись настроями в світі. Питання однозначне: людина з таким минулим, такими поглядами, можливо, поглядами із минулого, але поглядами, які визнавала багато років, не повинна займати жодної посади у публічних установах в Польщі».

Журналіст видання «Gazeta Polska» (Ґазета Польска) Пйотр Ніштор вважає, що призначення Томаша Ґренюха на високу посаду в Інституті національної пам’яті очорнює як цю установу, так і її главу:

«Це ганьба для самої установи як такої, та її глави Ярослава Шарека, який погодився на таке призначення. Мало того, коли вже виявили ці компроментуючі фото Ґренюха, захищав його як незалежність. Не маю жодних сумнівів, що окрім відставки Ґренюха, повинна також відбутися відставка глави Інституту Національної Пам’яті, бо такі речі недопустимі і ніколи не повинні відбуватися».

Глава Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек повідомив про відставку Ґренюха.

«Внаслідок ситуації та обставин, що виникли, займання посади директора відділення Інституту національної пам’яті паном Томашем Ґренюхом неможливе. Пан доктор Томаш Ґренюх подав у відставку, відставку – прийнято. Пан доктор Томаш Ґренюх не займає посади директора Інституту національної пам’яті у місті Вроцлав».

Поки що, глава Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек не відповів позитивно на заклики оглядачів і сам у відставку не подав.

Андрій Рибалт