Курт Волкер: Росія створила більш об'єднану, антиросійську, прозахідну Україну
http://external.polskieradio.pl/files/3b74b1df-45b9-40d4-b190-9845af697ee3.file

Курт Волкер: Росія створила більш об’єднану, антиросійську, прозахідну Україну

Американський посол вважає, що Росія втрачає молоде покоління українців, яке бачить у ній тільки агресора. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Мир на сході України у руках Росії, Москва повинна прийняти фундаментальне рішення для закінчення конфлікту на Донбасі. На цьому у середу, 7 березня, у Варшаві наголосив спеціальний представник США з питань України Курт Волкер.

За словами посла Волкера, конфлікт на сході України – це умисні кроки Росії. «Москва хотіла повернути в Україні дружньо налаштований до Росії уряд, однак російські дії дали супротилежний результат», – ствердив він.

«Вона створила Україну, яка є більш націоналістичною, об’єднаною, налаштованою на Захід, більш антиросійською, ніж будь-коли досі», – сказав він.

Курт Волкер вважає, що Росія втрачає молоде покоління українців, котре виростає і бачить у ній тільки агресора.

«Україна зазнала надзвичайної травми, вона змушена протягом чотирьох років захищати свою територію на власній землі», – наголосив він, додавши, що ці обставини мають психологічні та політичні наслідки. На його думку, криза посприяла розвитку національній ідентичності українців та українського націоналізму, який слугував захисним механізмом. «Це не означає, що кожне рішення України є правильним, це не так», – зауважив він.

«Це не заморожений конфлікт, це гаряча війна, гуманітарна трагедія», – підкреслив він, нагадавши, що внаслідок конфлікту загинуло понад 10 тисяч людей. Він звернув увагу та важкі умови на місцях, з якими доводиться змагатися населенню, зокрема з ускладненим доступом до іншої частини країни, перервами у постачанні електроенергії, води, газу, телекомунікаційних послуг.

Волкер наголосив, що завдання США – повернути суверенітет і територіальну цілісність України та гарантувати безпеку усім громадянам української держави.

«Я вважаю, що доданою вартістю США є активність Росії на стратегічному рівні, наголошення, що Росія не отримає більше нічого, а ціна є дуже високою», – підкреслив він. Волкер нагадав, що США не проводять перемовин у справі ситуації на сході України без Києва.

Росія платить за конфлікт на сході України велику ціну, зокрема зазнаючи збитків через американські та євросоюзні санкції, брак добрих відносин з ЄС та США.

На думку посла, Росія «не отримує вигоди, на яку сподівалася», натомість, як підкреслив, «вона не отримує нічого». Американський чиновник зауважив, що «не можна забувати про Крим». «Навіть якби конфлікт на Донбасі був врегульований, санкції за анексію Криму зберігалися би», – запевнив Курт Волкер.

Посол нагадав, що у справі конфлікту на сході України він чотири рази зустрічався зі своїм російським відповідником Владіславом Сурковим. Під час найновішої зустрічі російська сторона пообіцяла представити свої пропозиції щодо формату миротворчої місії на Донбасі. «Чекаємо на пропозиції Росії», – додав він.

Волкер запевнив, що це не замісна війна між США та Росією. «США, Німеччина, Польща не перебувають у стані війни. На війні перебуває Росія в Україні. А Україна діє у самообороні», – підкреслив американський посол.

«Якщо Росія вибере мир, то ми є тут, аби допомогти, зокрема завдяки імплементації мінських домовленостей, наданню спеціального статусу сходу України», – зазначив він.

«Ми запропонували, аби миротворча місія ООН відповідала за гарантування безпеки цілої території і усім громадянам», – наголосив він. Посол зазначив, що місія повинна мати доступ до української частини російсько-українського кордону, «аби мати впевненість у тому, що кордон не буде більше використовуватися для перекидання солдатів та техніки з і на Донбас».

Однак, як заявив він, «це не означає, що кордон буде закритий». Місія ООН повинна повернути мир та створити необхідні умови для впровадження мінських порозумінь, – додав він.

Посол ствердив, що, на його думку, ситуація на сході України не зміниться до майбутніх виборів президент в Росії. «Не знаємо, що буде після виборів, побачимо, яке рішення прийме Путін», – заявив він.

«Побачимо, чи він хотітиме врегулювати конфлікт, виступаючи у ролі миротворця, чи буде продовжувати дотеперішні дії, заперечувати участь Росії у конфлікті. Якщо так станеться, то ситуація не зміниться», – підсумував він.

Також Волкер зауважив, що Україна має розвинену збройну промисловість, сама виробляє багато військової техніки та обладнання. Однак у продукції існують недоліки, які потрібно виправити. По-перше, це стосується протитанкової зброї, по-друге, радарів виявлення артелерії, по-третє, антиснайперської системи.

На думку Волкера, вторгнення Росії на територію України повинно турбувати та непокоїти усі країни регіону, зокрема Польщу. За його словами, не потрібно теж змінювати теперішній Нормандський формат, а «Франція і Німеччина відіграють у ньому дуже важливу роль».