Лікарняний у Польщі: як оплачується, протягом якого періоду та інші важливі нюанси
Лікарняний у Польщі: який розмір виплат, як довго можна їх отримувати та інші важливі нюанси https://stock.adobe.com

Лікарняний у Польщі: як оплачується, протягом якого періоду та інші важливі нюанси

Працюючи в Польщі й сплачуючи внески до системи страхування, ви можете розраховувати на виплати від ZUS (управління соціального страхування) лікарняних, якщо захворіли або тимчасово втратили працездатність з іншої причини. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Роз’яснюємо, який розмір виплат лікарняних у Польщі, як довго можна їх отримувати та інші важливі нюанси. 

Скільки дається оплачуваних лікарняних протягом року 

До 2022 року працююча особа могла перебувати на оплачуваному лікарняному (zwolnienie lekarskie L4) 182 дні. Після використання цього ліміту достатньо було вийти на роботу на один день або взяти відпустку на вимогу, щоб знову мати можливість піти на лікарняний. Тоді відкривався ще один 182-денний період виплати допомоги по хворобі. Так зловживали багато працівників, які могли роками жити на лікарняні або таким чином уникати звільнення з роботи.

З січня 2022 року ліміт оплачуваних лікарняних у 182 дні діє вже не на одне захворювання, а на всі. Після його використання потрібно, щоб пройшло 60 днів, аби знову можна було скористатися оплачуваним лікарняним. Якщо перерва буде меншою за 60 днів, то ZUS віднесе новий лікарняний до ліміту й не оплачуватиме його. У цьому випадку залишиться лише можливість отримувати реабілітаційну допомогу. Єдиний виняток – непрацездатність під час вагітності.

Після закінчення 182-денного ліміту на лікарняні можна подати заявку на реабілітаційну допомогу або на пенсію по інвалідності через нещасний випадок на виробництві (залежно від прогнозу для здоров’я).

Хто виплачує лікарняні

Лікарняні в Польщі виплачують роботодавці та ZUS. Роботодавець може виплачувати працівникові лікарняні (wynagrodzenie chorobowe) протягом максимум 33-х календарних днів на рік (14 днів, якщо йдеться про працівника старше 50 років). Період непрацездатності (33 або 14 днів), за який зберігається право на виплату лікарняних, визначається шляхом додавання окремих періодів непрацездатності впродовж календарного року, навіть якщо між ними були перерви, а також якщо ви працювали більш ніж у одного роботодавця протягом певного календарного року.

Якщо непрацездатність триває більше 33-х днів (або 14), тоді лікарняні людині (zasiłek chorobowy) вже оплачуватиме ZUS. Так само ZUS оплачує лікарняні приватним підприємцям у Польщі.

Розмір лікарняних у Польщі

Розмір виплат під час перебування на лікарняному залежить від величини заробітної плати й становить: 

– 80% від зарплати, в тому числі за період перебування у лікарні, 
– 100% від зарплати, також за період перебування у лікарні, якщо людина втратила працездатність у  результаті нещасного випадку по дорозі на роботу або з роботи, через вагітність або ж працівник як кандидат у донори тканин та органів проходив всі необхідні медичні обстеження.

З 1 грудня 2018 року всі лікарняні в Польщі (zwolnienie lekarskie L4) виставляються тільки в електронному вигляді. Відтак працівникові не треба приносити ніяких лікарняних листів роботодавцю: той все отримує автоматично. Інформація про виставлений лікарняний надходить в управління соціального страхування (ZUS) ще до того, як пацієнт залишить клініку.