Лише у Варшаві працює українців більше, ніж у Нижній Сілезії

Лише у Варшаві працює українців більше, ніж у Нижній Сілезії

У 2018 році в Нижньосілезькому воєводстві працювало 48 006 іноземців, сьогодні 60 624 іноземці застраховані за допомогою ZUS. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Кількість громадян зарубіжних країн, які взяли на роботу в нашій провінції або розпочали ділову діяльність у нас, збільшилася на 12 618 осіб (збільшилася приблизно на 27%).

— Традиційно, упродовж кількох років, найбільшу групу становлять українці, яких в Нижній Сілезії близько 82 відсотків від усіх іноземці, які платять внески на соціальне страхування, — каже Івона Ковальська-Матіс, речник регіональної преси ZUS у Нижній Сілезії. — Рік тому в нас було 31 тис. працівників з України, сьогодні їх 49 тис. Не дивно, що ми чуємо українську мову у багатьох нижньосілезьких компаніях, бачимо рекламу цією мовою, орієнтованою саме на цю національну групу.

Лише у Варшаві працює більше українців, ніж у Нижній Сілезії. По всій Польщі внески ZUS сплачують майже 610 тисяч іноземці. Це означає, що кількість іноземців, застрахованих у ZUS , з 2014 року зросла у п’ять разів.

Групу, населення якої зростає найшвидше, — українці — за п’ять років їх кількість зросла майже в тринадцять разів — з 35,5 тис. на початок 2014 року до 454,5 тепер. Наразі зареєстровано в установах соціального страхування (ZUS) у п’ятеро більше білорусів, — до 36 тисяч. Кількість молдаван збільшилася майже всемеро, досягнувши близько 9000.

— Оплата внесків іноземцями вигідна не тільки для нашої системи соціального забезпечення, але й для них самих. Їх внески вносять у фінансування Фонду соціального страхування, але, на випадок хвороби, вони можуть розраховувати на безкоштовне лікування та допомогу. Крім того, вони збирають капітал для виходу на пенсію, — пояснює Ковальська-Матіс.

Понад половина працівників -іноземців, зареєстрованих на соціальне забезпечення, працюють за трудовим договором, 20 000 провадять власний бізнес. Інші люди працюють за цивільно-правовими договорами. Більшість іноземців зареєстровані у трьох варшавських філіях ZUS, у Вроцлавській філії та у двох філіях ZUS у Познані.