Лист міністра Шимона Шинковського вель Сенка на церемонії похорону єпископа Яна Нємца

Лист міністра Шимона Шинковського вель Сенка на церемонії похорону єпископа Яна Нємца

Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Gov.pl.

Варшава, 28.10.2020 r.

Шановні Родичі,

Шановні Брати у єпископстві, Священики з Кам’янець-Подільської дієцезії, Співробітники Єпископа,

Шановні Співвітчизники з України,

З великим сумом та жалем я отримав звістку про передчасну смерть єпископа Яна Нємца, єпископа-помічника Кам’янець-Подільської дієцезії в Україні. Для багатьох з нас єпископ міг би бути взірцем красивого життя та повноти життя, сповненого патріотизму, наполегливості та відданості обраній ним місії.

Однією з цілей Єпископа Я. Нємца було служінням вірним польського походження, які проживають в Україні. Неможливо перерахувати всі заслуги померлого. Я хотів би висловити свою глибоку повагу для Його діяльності, для праці багатьох років Його життя. Як мало хто інший, Він вмів розуміти і розділяти почуття людей, які живуть за межами східного кордону Польщі, підтримувати їх у повсякденному житті та наближати їх до традиційних цінностей, важливих для кожного поляка.

Єпископ Ян Нємєц за свою віддану душпастирську працю для поляків, які проживають в Україні, був нагороджений багатьма відзнаками, зокрема Офіцерським хрестом Ордена Відродження Польщі, Хрестом Свободи та Солідарності, Медаллю Сторіччя Відновлення Незалежності.

Ми пам’ятатимемо єпископа Яна Нємца як вірного та невтомного хранителя польськості в Україні. Всім, особливо його співвітчизникам з України, котрі були предметом Його душпастирської та звичайної людської турботи, бракуватиме його відданості, жаги, сильної волі та непорушної життєрадісності.

Зворушений та засмучений цією великою втратою, я хотів би висловити найщиріші співчуття усім, кому особа Померлого та Його діяльність була близькою. Відійшов видатний священик, людина з великим серцем і великою доброчесністю.

Вічна пам’ять!

Шимон Шинковський вел Сенк