Литовсько-польсько-українська бригада відзначає своє 5-річчя
Виставка в Любліні, присячена Литовсько-польсько-українській бригаді twitter.com/MON_GOV_PL

Литовсько-польсько-українська бригада відзначає своє 5-річчя

Литовсько-польсько-українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького святкує 5 років свого існування. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Багатонаціональна Литовсько-польсько-українська військова бригада в Любліні імені Великого гетьмана Костянтина Острозького відзначає своє 5-річчя. З цієї нагоди 1 жовтня на Литовській площі у Любліні відкрили виставку, присвячену невідомим фактам, які стосуються співпраці бригади.

Звертаючись до солдатів, віцемаршал Люблінського воєводства Збіґнєв Войцєховський зазначив, що п’ять років існування бригади в цьому місті підтверджує великий досвід і взаємне зрозуміння: «Два дні тому я був у Мельниках Шацького району в Україні. Там 1939 року ми спільно боролися, захищаючись від більшовиків. Там хоробро боролися солдати тоді Польського війська, які походили з України, з Білорусі, з Литви. Ми спільно намагалися захистити наші народи. Коли ми разом, ми – сильні. Бажаю вам щасливо виконувати свою службу, щоб ви не мусили ставати до зброї».

Багатонаціональна бригада складається з підрозділів Збройних Сил Литви, Польщі та України. Угоду про її створення підписано 19 вересня 2014 року у Варшаві. Остаточно бригада сформувалася восени 2015 року, а в січні 2017 року досягла повної оперативної готовності. Підрозділ може бути використаний на основі одностайної згоди трьох країн у міжнародних операціях, згідно з вимогами міжнародного права.

Виставку, присвячену бригаді, можна побачити на Литовській площі в Любліні. Головні святкування річниці створнення бригади відбуваються у п’ятницю, 2 жовтня.

IAR/Н.Б.