Матеуш Моравєцький: У Польщі євреям допомагало найбільше осіб
http://external.polskieradio.pl/files/4f91e81b-656c-425c-814e-6c724d9e3d37.file

Матеуш Моравєцький: У Польщі євреям допомагало найбільше осіб

Польський прем’єр-міністр заявив, що поляки як народ заслуговують на дерево «Праведник народів світу». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький на зустрічі з жителями Холма в Люблінському воєводстві висловив погляд, що польський народ заслуговує на дерево «Праведник народів світу». «Тому що в нас були найбільші німецькі репресії за допомогу євреям, саме в нас євреям допомагало найбільше осіб».

Очільник уряду говорив про історію обох народів та їхні взаємини. «У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі. Євреї почувалися на наших землях щасливими. Багато з них проживало в Холмі», – зазначив Матеуш Моравєцький. Як додав прем’єр-міністр, у спільних інтересах Польщі та сучасного Ізраїлю є боротьба за історичну правду.

Кажучи про історію польсько-єврейських відносин, Матеуш Моравєцький підкреслив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. Навпаки, різними привілеями створила їм добрий простір для життя. Прем’єр-міністр також нагадав, що в Польщі вперше в Європі заборонено фальшиве звинувачення євреїв у ритуальних убивствах. «Польські правителі скористалися мудрістю наших єврейських братів», – зазначив глава уряду.

Раніше очільник Ради міністрів поклав квіти під меморіальною табличкою в Холмі, присвяченою Шмулеві Зиґєльбойму, який був членом Національної ради польського уряду у вигнанні і в протесті проти байдужості світу до Голокосту 12 травня 1943 року наклав на себе руки.