Матеуш Моравєцький: ми повинні дати відсіч варварським атакам Росії
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький PAP/Tomasz Gzell

Матеуш Моравєцький: ми повинні дати відсіч варварським атакам Росії

Прем’єр Польщі закликав бути дуже сильними у своїй реакції, тому що успіх путіна, який прагне відновити російську імперію, означав би провал не тільки для України, а й для всього вільного світу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький заявив, що нещодавні рішення країн НАТО передати Україні військову техніку свідчать про те, що багато табу з минулого було переломлено.

В інтерв’ю канадському телеканалу CTVnews глава польського уряду зазначив, що ще кілька місяців тому здавалося неможливим доставити в Україну важку бронетехніку та системи Patriot. Він додав, що задоволений рішенням уряду Німеччини передати Україні танки Leopard 2 і дати згоду на їх передачу іншим країнам:

«Я задоволений і можу сказати: краще пізно, ніж ніколи. Зараз я намагаюся залучити кілька країн до коаліції, що має надати “Леопарди” Україні».

Матеуш Моравєцький підкреслив, що для всього вільного світу дуже важливо солідарно підтримувати Україну. Він зазначив, що сучасні танки і бронетехніка мають велике значення на полі бою. «Зброя Росії — це страх. Нашою зброєю повинна і має бути солідарність», — сказав прем’єр. Він зазначив, що головною метою путіна є відбудова Російської імперії. «Він взяв те, що найгірше від демонів ХХ-го століття — націоналізм, колоніалізм і цілий набір тоталітарних інструментів. Ми повинні бути дуже сильними у своїй реакції, тому що його успіх означав би провал не тільки для України, а й для всієї вільного світу», — сказав Матеуш Моравєцький.

Він нагадав про вторгнення Росії в Грузію в серпні 2008 року та Україну через шість років. «Вони мають ненаситні апетити до інших країн, вони не діють як нормальна, демократична держава», — сказав глава польського уряду. Він додав, що можлива поразка України стане першим кроком у реалізації божевільної стратегії Кремля з відновлення російської імперії. «Якщо Європа хоче стабільного і довгострокового розвитку мирним шляхом, ми повинні дати відсіч варварським атакам Росії», — підкреслив прем’єр-міністр. «Наш обов’язок і відповідальність — підтримати Україну в цей важкий час», — сказав Матеуш Моравєцький.

IAR/Т.А.