Матеуш Моравєцький прокоментував діяльність Вишеградської групи
Саміт країн Вишеградської групи у Кракові PAP/Łukasz Gągulski

Матеуш Моравєцький прокоментував діяльність Вишеградської групи

Голова польського уряду зазначив, що протягом 30 років існування Вишеградської групи держави-члени внутрішньо і на міжнародній арені стали значно сильніші. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Під час саміту V4, що триває у Кракові, глави урядів країни Вишеградської четвірки підписали спільну декларацію, у якій йдеться про цілі групи на майбутнє. У своєму виступі прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький сказав, що завдяки близькій співпраці країни Вишеградської групи могли спільно повернутися на належне місце у Європі. Було досягнуто початкові цілі Вишеградської групи, тобто членство у Європейському Союзі та НАТО.

Голова польського уряду зазначив, що протягом 30 років існування Вишеградської групи держави-члени внутрішньо і на міжнародній арені стали значно сильніші:

«V4 – Вишеградська група – це розповідь про об’єднання, про єднання з Європою, про зміцнення, про нові великі амбіції. Складна історія також дала нам певний додатковий шанс, додаткову силу, адже і сама Вишеградська група за останні п’ять років є значно сильніша, ніж раніше. Останні 5 років – це зміцнення нашої спільної діяльності на багатьох площинах».

Глави урядів Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини в історичних залах замку на Вавелі та у Конгрес-центрі розмовляли, серед іншого, про боротьбу з пандемією коронавірусу та про політику ЄС у кліматичній та міграційній сферах. Також було порушено тему східної політики, до чого належать відносини з Білоруссю та Росією, а також розвиток східного партнерства.

Спеціальним гостем на саміті у Кракові був голова Європейської ради Шарль Мішель.

Ввечері саміт завершиться урочистим переданням Польщі Угорщиною зброї Зиґмунта ІІ Ауґуста. Експонат до цього часу знаходився у Національному музеї в Будапешті. Зараз його представлятимуть у замку на Вавелі.

IAR/М.К.