Міністр клімату Польщі: Часи панування рф минули
Міністр кілмату і довкілля Польщі Анна Москва PAP/Paweł Supernak

Міністр клімату Польщі: Часи панування рф минули

Польський уряд проводить політику «дерусифікації» економіки від рашистського газу, нафти і вугілля. До кінця цього року Польща має намір відмовитися від усіх енергоресурсів з країни-окупанта. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр клімату та довкілля Польщі Анна Москва заявила, що європейським країнам раніше чи пізніше доведеться відмовитися від російських енергоресурсів. «Часи панування російської федерації минули», – наголосила міністр.

Анна Москва нагадала, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про відмову від російських ресурсів. За словами посадовиці, кожна країна Євросоюзу до травня має виробити шлях відмови від постачань з росії.

Міністр нагадала, що у вівторок польський уряд ухвалив законопроект про заборону імпорту вугілля з Росії. Анна Москва додала, що це вугілля можна замінити сировиною з інших країн і польських шахт. За її словами, в кінці року Польща може стати незалежною від газу з росії. Третім елементом програми «дерусифікації» постачань є відмова від закупівлі нафти в росії:

«До кінця року компанії Lotos, Orlen не будуть імпортувати російську сировину, її не буде на польському ринку. План вимогливий але можливий для реалізації».

Анна Москова підкреслила, що польська інфраструктура готова відмовитися від імпорту енергоносіїв з Росії.

Міністр клімату та довкілля додала, що рішення, запропоноване прем’єр-міністром Матеушем Моравєцьким, могло би дуже допомогти. Відмова від російських енергоресурсів може підтримуватися так званих фондом солідарності, що фінансується з оплат за наявність російських ресурсів. Анна Москва зазначила, що переконання, що російські ресурси дешевші, було міфом, який виявився фальшивим.

IAR/Т.А.