Міністр Маріуш Блащак зустрівся з пілотами винищувачів F-35
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак на зустрічі з пілотами F-35, 12 квітня 2021 року PAP/Grzegorz Michałowski

Міністр Маріуш Блащак зустрівся з пілотами винищувачів F-35

Очільник Міністерства національної оборони наголосив, що співпраця польських збройних сил зі США впливає на поліпшення безпеки Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак відвідав авіабазу в місті Ласк (Лудзьке воєводство) і зустрівся з пілотами, які пройшли тренування на авіасимуляторах винищувача F-35. Після розмови з військовими він зазначив, що це було перше із серії навчань, які мають гарантувати польським пілотам найвищий рівень готовності.

Як додав очільник Міністерства національної оборони Маріуш Блащак, ці вишколи є одним з елементів тісної співпраці польської армії зі збройними силами Сполучених Штатів: «Ми у військовому аеропорту, який буде цільовим летовищем Першої ескадрильї F-35. Інфраструктура в цьому аеропорту доповнюватиметься відповідно до потреб F-35. Цей аеропорт також часто відвідують повітряні сили Сполучених Штатів, а отже, співпраця дуже динамічна. Це результат того, що система безпеки нашої батьківщини є послідовною».

Міністр національної оборони наголосив, що співпраця польських збройних сил зі США впливає на поліпшення безпеки Польщі.

У навчанні на винищувачах F-35 беруть участь 24 польські пілоти. Американці також проведуть вишколи польських інструкторів та наземного екіпажу.

Перші польські винищувачі F-35 мають з’явитися на авіабазі в Ласку в січні 2026 року. Угоду про купівлю 32 американських бойових літаків п’ятого покоління підписано торік. Усі літаки Польща повинна отримати до 2030 року.

IAR/Н.Б.