Міністри культури Польщі та України зустрілись у Варшаві
фото ілюстративне pxhere.com/CC0 Domena publiczna

Міністри культури Польщі та України зустрілись у Варшаві

Однією з тем зустрічі була діяльність Польського культурного допоміжного центру в Україні та можливості його використання для надання допомоги, необхідної для захисту українських пам’яток. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Глінський у середу, 31 серпня у Варшаві зустрівся з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком. Серед тем, які обговорювалися під час розмови, були також питання, пов’язані з підготовкою до першого засідання робочої групи зі співробітництва у сфері національної пам’яті, розвитку інструментів підтримки культури та медіа в Україні та результати переговорів керівника мінкультури України в Парижі та Берліні.

Міністр Ткаченко відвідав Варшаву, завершивши першу після російської агресії проти України закордонну поїздку, під час якої поспілкувався зі своїми колегами у Франції та Німеччині. В розмові з віце-прем’єр-міністром Глінським він підкреслив, що хоча переговори з міністром культури Франції пройшли в хорошій атмосфері і, здається, незабаром вони перетворяться на конкретні дії, ставлення Німеччини розчаровує, а визначення перерахованих коштів російським опозиційним ЗМІ як допомогу Україні він назвав непорозумінням.

Віце-прем’єр-міністр Глінський та міністр Ткаченко також говорили про підтримку зусиль України, особливо у сфері медіа та охорони спадщини на міжнародній арені, а також про спільні мистецькі проєкти, такі як Ukrainian Freedom Orchestra: з одного боку він популяризував би українську культуру, а з іншого — нагадав би світові про війну, що триває, і допоміг би зібрати кошти для митців та культурних установ України.

Однією з тем зустрічі також була діяльність Польського культурного допоміжного центру в Україні та можливості його використання для надання допомоги, необхідної для захисту українських пам’яток та закладів культури перед майбутнім зимовим сезоном у зв’язку з руйнуваннями, спричиненими військовими діями.

PAP/І.Я.