Москва намагається використати глобальну кризу для виходу з-під санкцій

Москва намагається використати глобальну кризу для виходу з-під санкцій

Як слід протистояти світу цій та подібній інформаційним кампаніям Кремля йшлося на міжнародному круглому столі в Києві під назвою: “Москва як вигодонабувач від коронавірусу. Як реагувати світу?”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Офіційна Москва намагається використати глобальну кризу для виходу з-під санкцій, накладених на неї світовим співтовариством за агресію проти України, а також сформувати позитивний образ у світі та тиснути на Україну задля схвалення нею окупації Росією Криму та формального повернення Донбасу на кремлівських умовах. Як слід протистояти світу цій та подібній інформаційним кампаніям Кремля йшлося на міжнародному круглому столі в Києві під назвою: “Москва як вигодонабувач від коронавірусу. Як реагувати світу?”

Москва хоче не лише скористатись ситуацією з епідемії коронавірусу і домогтися скасування антиросійських санкцій за окупацію Криму і Донбасу, а й підвищити свій рейтинг симпатій серед європейців. Таким став головний висновок експертів з різних європейських країн та України. Український політичний консультант Петро Охотін нагадав, що Росія вважає себе країною з “керованою демократією” і під час епідемії намагається довести світові, що її політична модель є найбільш успішною в кризові часи:

– Ця мілітаризація, що часто викликає посмішки, цей радянський дух в наш час демонструється Росією, як модний інструмент. Чим помогли Італії російські лікарі? Це невідомо. Але маршем пройшли і зробили красиву картинку. Це зміна дискусії про те, якою має бути держава і якими мають бути стосунки людини з державою, – сказав Охотін.

Висадка російського десанту в Італії, яка чи не найбільше потерпіла від епідемії коронавірусу в Європі, стала успішною спробою Кремля прихилити до себе громадську думку італійців і місцевого політичного істеблішменту, повідомила активістка італійської Радикальної партії Наталія Гебрич:

– Путін все це приготував заздалегідь – за два тижні. Журналісти зі слідчої організації “Стоп фейк” дізналися, що ця допомога замовлялася через Німеччину, через німецьку партію нацистів, що пов’язана з Кремлем. І ось прилітають ці 13 літаків, а один з журналістів і давній борець із російською пропагандою надрукував статтю, в якій довів, що 80 відсотків вантажу – це просто мотлох. Радикальна партія однією з перших привернула увагу до того, що до нас, на територію НАТО приїхали воєнні злочинці. Італійські офіційні особи, які дали дозвіл на цей приліт, фактично порушили закон, бо такі візити мають бути затверджені парламентом. Але Путін, в клавши невідомо скільки мільйонів в цю акцію, спромігся зробити картинку і справив враження на італійців в той момент, коли допомога з інших держав затримувалася. В результаті, в Італії здійнялися антиєвропейські настрої. Згідно з опитуванням громадської думки, 52 відсотки італійців називають дружніми державами Китай, а ще 32 відсотки – Росію. Тоді як найбільшими ворогами Італії вони вважають Францію і Німеччину, – сказала Наталія Гебрич.   

Згідно з міжнародними рейтингами, найспішніше бореться з епідемією коронавірусу Ізраїль, а Німеччина на другому місці. В Ізраїлі кажуть, що там взагалі російська тема зникла з громадської думки і преси. В Німеччині російська пропаганда втратила свій вплив на суспільство. Це свідчить, що Москва і її інформаційні спецоперації мають успіх там, де є недовіра суспільства до дій влади: в Італії, Іспанії і, звісно ж, в Україні.

Німецький політолог Андрій Новак вважає, що російська пропаганда все ж і далі намагається розколоти європейську єдність і пророкує знищення економічного союзу держав Європи та шенгенської зони:

– Незважаючи на те, що за інерцією і далі працює пропаганда, вона зараз в Німеччині не надто ефективна. Якщо дивитися на орієнтацію цієї пропаганди, то вона скерована на кілька груп і подає різні інформації цим групам. Це праві, ліві, бізнес і особистості політиків, яким пропонують ті чи інші вигоди, а також російськомовне населення. Але в цілому в нас народ дуже задоволений урядом. Понад 70 відсотків підтримують карантинні заходи, понад 60 відсотків – політику уряду анґели Меркель, – сказав Новак. 

Натомість в Україні Росія поводиться цілком інакше на окупованих нею територіях. Запроваджені на Донбасі карантинні заходи покликані вберегти не місцеве населення, а окупаційні війська від епідемії коронавірусу. Про це заявив співкоординатор громадської ініціативи “Бурштиновий шлях” Дмитро Левусь. Він вважає, що Росія намагається занижувати кількість хворих на підконтрольних їй окупованих територіях щоби не псувати загальну статистику:

– Карантинні заходи, що відбуваються у так званих ЛНР і ДНР, з одного боку включені в загальноросійські заходи, а насправді ці заходи покликані зберегти боєздатність 1-го і 2-го армійських корпусів. Для цього закрито місто Первомайськ, заборонено контактувати їхнім військовим з місцевими. А місцеве населення кинуто напризволяще.

На окупованій частині Луганської області вже понад 200 інфікованих коронавірусом, і кількість їх постійно зростає, зазначила співкоординаторка Мережі захисту національних інтересів АНТС Людмила Долгоновська. На її думку, швидкому поширенню епідемії посприяло, що довгий час інформація про коронавірус приховувалася і не було запроваджено жодних карантинних заходів. А тепер Росія кинула напризволяще місцеве населення, не забезпечивши необхідним для боротьби з епідемією. За її словами, щойно пролунав перший сигнал небезпеки, Росія закрила свої кордони – і людей з окупованих територій на територію Росії не пускають.

– Якщо подивитися на місцеві ЗМІ, вони показують, що ситуація в Україні є критичною, а в них все більш-менш контрольована. Станом на 19 квітня так зване керівництво “ЛНР” повідомило про 21 випадок коронавірусної хвороби… Медики з окупованої частини Луганщини казали про понад 200 інфікованих, і їх кількість постійно зростає.

В Луганську залишилося тільки 20 бригад швидкої допомоги, їхня так звана медична реформа призвела до того, що в деяких лікарнях взагалі не залишилося персоналу, відсутні лікарські засоби, необхідне медичне обладнання, засоби захисту медичного персоналу. На цьому тлі ми бачимо активність Путіна з допомоги Італії та іншим європейським країнам. А до пересічних росіян та мешканців окупованих територій йому немає жодного діла. Путін переклав всю відповідальність на керівників цих утворень. Але, на відміну від самої Росії, на окупованих територіях немає можливостей і ресурсів впоратися зі ситуацією.

На тлі серйозних викликів, які ставить перед Росією падіння світових цін на енергоносії та відсутністю успіхів у боротьбі з коронавірусом в самій Росії успіхи Путіна можуть швидко закінчитися, застеріг німецький політолог Андрій Новак. Він сказав, що на такі виклики важко відповісти лише самою пропагандою.

Вільгельм Смоляк.