МЗС: Польща докладе зусиль, щоб змінити рішення США щодо Nord Stream 2
Президент США Джо Байден відмовитися від санкцій, пов’язаних із будівництвом трубопроводу Nord Stream 2 EPA/Oliver Contreras / POOL Dostawca: PAP/EPA

МЗС: Польща докладе зусиль, щоб змінити рішення США щодо Nord Stream 2

Заступник глави МЗС Павел Яблонський сказав, що рішення США не вводити санкцій проти оператора Nord Stream 2, це рішення в неправильному напрямку, і Польща продовжить чинити тиск, щоб його відмінити. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Ми негативно оцінюємо рішення США щодо Nord Stream 2. Ми будемо чинити тиск, щоб його змінити, – підкреслив у середу заступник глави Міністерства закордонних справ Павел Яблонський. Ми можемо зробити це ефективно, якщо говоримо в один голос у внутрішній політиці та як союз держав нашої частини регіону, – додав представник польської дипломатії в TV Republika.

Минулого тижня Державний департамент США оголосив у рапорті для Конгресу, що змінив свою попередню позицію та зняв санкції щодо компанії Nord Stream 2 AG, яка будує другу частину цього трубопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море, та Маттіаса Варніга, голови компанії. Держдеп мотивував це посилаючись на інтереси національної безпеки. У вівторок президент США Джо Байден підтримав свою позицію не вводити санкції проти суб’єктів, які беруть участь у будівництві газопроводу Nord Stream 2.

Заступник глави Міністерства закордонних справ Павел Яблонський сказав, що це рішення в неправильному напрямку.
«Ми оцінюємо це явно негативно, ми будемо продовжувати чинити тиск, щоб змінити це рішення, скасувати це рішення. Ми можемо зробити це ефективно, якщо говоримо в один голос у внутрішній політиці та як союз держав нашої частини регіону, що усвідомлюють загрозу, яку створює будівництво цього газопроводу», – сказав він.

«Це дуже велика загроза безпеці всієї Європи. Одну країну, яка хоче домогтися економічних інтересів з Росією, не можна ототожнювати з цілою Європою. Економічні інтереси не можуть передувати інтересам безпеки», – підкреслив Павел Яблонський.

«Ми будемо продовжувати докладати дипломатичних зусиль не тільки Польща, але і ряд країн, які знають про загрозу, яку представляє режим Владіміра Путіна та потенційні агресивні та злочинні дії Росії», – запевнив представник польської дипломатії.

Яблонський заявив, що польська дипломатія «продовжуватиме робити все, щоб максимально відкласти цей проєкт або взагалі зупинити його». За словами Павела Яблонського, «всупереч видимості, це все ще можливо».

РАР/Л.І.