МЗС Польщі пропонує конфіскувати російську власність
Валдіс Домбровскіс (ліворуч), віце-президент Європейської комісії, проводить спільну прес-конференцію з єврокомісаром з економіки Паоло Джентілоні про підтримку допомоги та відбудови України PAP/EPA/STEPHANIE LECOCQ

МЗС Польщі пропонує конфіскувати російську власність

Наступного тижня Єврокомісія може внести пропозицію про конфіскацію російських резервів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський повідомив, що наступного тижня можлива Єврокомісія може внести пропозицію про конфіскацію російських резервів та активів для фінансування відбудови України. Йдеться про конфіскацію заморожених в рамках накладених санкцій ЄС резервів ЦБ Росії та активів олігархів і ключових російських політиків.

Заступник очільника МЗС Польщі нагадав, що таку ідею подала Польща і що кілька тижнів тому прем’єр-міністр Матеуш Моравецький написав з цього приводу до Єврокомісії.

«Ми маємо початкові сигнали, що наступного тижня має бути зроблена пропозиція щодо цього питання. Ми дуже на це розраховуємо. Сподіваємося, що буде прийнято сміливе політичне рішення. Ми також готові приймати сміливі рішення на національному рівні та внести зміни до Конституції», — сказав заступник міністра закордонних справ і наголосив, що необхідні додаткові кошти для допомоги українським біженцям, для стабілізації економіки та відбудови України. 

У середу 18 травня віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що Брюссель вивчає правові можливості конфіскації російських активів і банківських резервів, які були заморожені під санкціями ЄС.

IAR/М.Ш.