МЗС Польщі спростувало брехню про заборону транзиту медичних виробів
Російська медична допомога в Італії Foto: PAP/EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT

МЗС Польщі спростувало брехню про заборону транзиту медичних виробів

У Варшаві наголосили на неправдивості повідомлень, що поширюють іноземні джерела, про нібито блокування транзиту Польщею медичних виробів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Повідомлення про блокування польськими службами транзиту територією Польщі медичних виробів не відповідають дійсності. У цьому в середу запевнило Міністерство закордонних справ Польщі. У відомстві закликали перевіряти у відповідних польських органів правдивість інформації, що поширюють іноземні джерела.

«У зв’язку з дедалі частішими повідомленнями у громадському просторі про блокування польськими службами транзиту Польщею медичних виробів, ми рішуче наголошуємо, що ці повідомлення не відповідають дійсності», – говориться у заяві МЗС Польщі.

Дипломатичне відомство поінформувало, що питання вивезення з Польщі певних медичних виробів регулюється рішенням міністра здоров’я від 20 березня 2020 року про оголошення на території Республіки Польщі епідемічного стану. Відповідно до змісту цього розпорядження, обмеження на експорт поширюються лише на продукцію, виготовлену у Польщі або придбану польським підприємцем для подальшого перепродажу. У відомстві наголосили, що у такому випадку підприємець зобов’язаний повідомити відповідного воєводу про намір вивезення або продаж за територією Польщі. Воєвода надсилає це клопотання міністру здоров’я.

У міністерстві наголосили, що ці правила мають гарантувати, аби вітчизняна продукція у першу чергу захищала від епідемічної загрози на території Польщі. Відомство повідомило, що ці обмеження не охоплюють транзитних товарів. Тому медичні препарати, замовлені однією країною в іншій державі третій, можуть без будь-яких перешкод транспортуватися територією Польщі за наявності накладної та рахунку-фактури із зазначенням того, що продукція не надходить від польського підприємця.

«Ми закликаємо до попередньої перевірки у відповідних польських служб правдивості повідомлень, що поширюються іноземними джерелами, що дозволить усунути неправдиву інформацію з публічного простору, яка негативно впливає на імідж Польщі», – наголошено у заяві МЗС Польщі.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Польщі спростувало зведення наклепів та брехливі повідомлення Москви про те, нібито «польський уряд не дозволив російським літакам з допомогою постраждалим італійцям пролітати над Польщею».

PAP/Т.А.