МЗС Польщі закликало російську владу звільнити історика Юрія Дмітрієва
Ілюстрація Biuro Rzecznika Prasowego Ministerstwo Spraw Zagranicznych

МЗС Польщі закликало російську владу звільнити історика Юрія Дмітрієва

Польща закликала Росію негайно звільнити російського історика, який розкривав місця масових поховань жертв сталінських злочинів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністерство закордонних справ Польщі закликало Росію звільнити російського історика Юрія Дмітрієва. У заяві, опублікованій на інтернет-сторінці МЗС Польщі, написано, що Польща засуджує залякування незалежних дослідників та представників громадянського суспільства.

Історик Юрій Дмітрієв повинен був вийти на свободу вже цього року. Але російський суд посилив вирок відразу на 10 років.

«Позбавлення права на справедливий судовий процес і захист, а в результаті – засудження в апеляційному процесі історика Юрія Дмітрієва до 13 років колонії, порушує міжнародні зобов’язання Російської Федерації. Закликаємо російську владу до його безумовного та негайного звільнення», – говориться у повідомленні.

Зовнішньополітичне відомство Польщі наголосило, що репресії не можуть зупинити, ані сфальсифікувати роботу незалежних істориків. «Пам’ять про злочини тоталітарного режиму є моральним обов’язком його спадкоємців, і водночас є необхідним елементом майбутнього примирення між народами», – говориться у заяві польського МЗС.

Верховний суд Республіки Карелія у Росії засудив керівника місцевого осередку «Меморіалу» до 13 років колонії. За словами суду, Юрій Дмітрієв вчиняв сексуальне насильство над своєю неповнолітньою прийомною дочкою. На захист історика «Меморіалу» виступили російська інтелігенція та міжнародні правозахисні організації. За словами частини російських оглядачів, обвинувачення та процес є помстою російських спецслужб за те, що Юрій Дмітрієв виявляв та розкривав місця поховання жертв совєтських злочинів і вбивств, зокрема в урочищі Сандармох та у Красному Борі.   

Співпрацівники Дмітрієва багато разів звертали увагу, що дослідження та публікації Дмітрієва суперечили пропагованій Кремлем «історичній лінії», що полягала у стиранні совєтських злочинів із пам’яті.

IAR/Т.А.