На ринку нерухомості Польщі спостергіається зменшення розпочатих будівництв
Фото ілюстраційне Foto: Pxhere/domena publiczna

На ринку нерухомості Польщі спостергіається зменшення розпочатих будівництв

Через цьогорічний обвал у 2024 році базова житлова пропозиція буде вкрай низькою, що в свою чергу може сприяти зростанню цін на житло. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Індустрія розвитку нерухомості зафіксувала в липні  падіння розпочатих інвестицій на понад 44 відсотки порівняно з липнем минулого року. Якщо така тенденція збережеться, пропозиція нового житла буде значно обмежена.

Оприлюднені дані Головного управління статистики про житлове будівництво за період з січня по липень цього року свідчать про те, що сектор розвитку нерухомості вступає в період рецесії.

«Якщо в річному вимірі ми говоримо про падіння будівництва квартир на 22%, то порівняння історичних результатів лише за липень набагато песимістичніше. У порівнянні з минулим роком мова йде про 44-відсотковий спад. Востаннє так мало інвестицій було запущено у 2016 році», — коментує Патрик Козеркевич, експерт Польської асоціації забудовників, наголошуючи, що саме дані про старт інвестицій найбільше говорять про стан девелоперської галузі.

«Чорний сценарій, згідно з яким у 2022 році виробництво нового житла скоротиться на 40 відсотків порівняно з минулим роком, переходить у фазу реалізації. Інвестори — з огляду на поточну економічну ситуацію — змушені призупинити нові будівельні роботи. У довгостроковій перспективі це означає різке скорочення пропозиції нових квартир, наслідки якого будуть спостерігатися особливо у 2024 році», — наголошує Патрик Козеркевич.

Через цьогорічний обвал у 2024 році базова пропозиція квартир буде вкрай низькою, що в свою чергу може сприяти зростанню цін на житло.

Головне управління статистики повідомляє, що у липні 2022 року забудовники розпочали будівництво 8359 квартир, тоді як у липні 2021 року їх було вже 15047.

PAP/І.Я.