Найбідніші та найбагатші воєводства Польщі (РЕЙТИНГ)

Найбідніші та найбагатші воєводства Польщі (РЕЙТИНГ)

Де у Польщі живуть найбагатші та найбідніші? Такий рейтинг складають щороку, коли Міністерство Фінансів Польщі публікує показник доходів з податків (його ще називають показником Gg) на душу населення кожної із 2478 міських та сільських гмін. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Де у Польщі живуть найбагатші та найбідніші? Такий рейтинг складають щороку, коли Міністерство Фінансів Польщі публікує показник доходів з податків (його ще називають показником Gg) на душу населення кожної із 2478 міських та сільських гмін. Ці розрахунки мають велике значення, оскільки складають основу для встановлення суми, яку багатші гміни платять на користь бідніших, щоб вирівняти стандарт життя.

Журнал «Wspоlnota», в свою чергу, опублікував останній рейтинг найбагатших місцевих органів влади у Польщі. Цей перелік було створено з урахуванням власних доходів (доходів від податків, зборів тощо) та отриманих субсидій (однак, не було включено жодного фінансування з ЄС). Автори рейтингу також віднімали внески, передані органами місцевого самоврядування у зв’язку з регіональними субсидіями. Сума отримана була поділена на населення.

Отже, рейтинг найбагатших та найбідніших польських воєводств виглядає наступним чином.

Перше місце займає Мазовецьке воєводство woj. Mazowieckie, де спеціальний показник, так званий дохід на душу населення (per capita) становить 356,96 злотих. Вже третій рік поспіль Мазовецьке воєводство залишається на першому місці.

Друге місце має Нижня Сілезія. Дохід на душу населення становить 252,19 злотих. Нижня Сілезія на одну позицію піднялася, порівняно з минулим роком, коли регіон займав третє місце в рейтингу.

Третє місце у Західнопоморського воєводства (woj. zachodniopomorskie). Дохід на душу населення становить 250,44 злотих. Цього року Західніпоморське воєводство неабияк піднялося, тому що рік тому було тільки сьомим, а два роки тому — восьмим.

4-е місце займає Великопольське воєводство (woj. wielkopolskie). Дохід на душу населення становить 245,55 злотих. Великопольське воєводство зберегло рейтингове місце з минулого року. Лише три роки тому воєводство перебувало на 10 місці, а чотири роки тому — тна 12 місці.

5 місце знаходиться у Підкарпатського воєводства (woj. podkarpackie). Дохід на душу населення становить 234,30 злотих. Цей показник — швидше падіння для Підкарпатського воєводства, яке минулого року було другим, а два роки тому — третім у даному рейтингу.

6 місце займає Любуське воєводство (woj. lubuskie). Дохід на душу населення становить 231,34 злотих. Любуське воєводство зберегло шосту позицію з минулого року. Два роки тому — було четверте в рейтингу, і три роки тому — т було на першому місці.

7 місце знаходиться у Куявсько-Поморського воєводства (woj. kujawsko-pomorskie). Дохід на душу населення становить 230,48 злотих. Це падіння для даного регіону, який був п’ятим у минулому році. Два роки тому, проте, воно також зайняло сьоме місце.

8 місце займає Підляське воєводство (woj. podlaskie). Дохід на душу населення становить 224,96 злотих. Це невелике просування регіону, який за останні два роки поспіль був дев’ятим в рейтингу.

На 9 місці — Поморське воєводство. Дохід на душу населення становить 230,48 злотих. Це просування регіону, який рік тому був на 12 позиції, а два роки тому — на 11-й.

10 місце знаходиться у Любельського воєводства (woj. lubelskie). Дохід на душу населення становить 220,76 злотих. Регіон повільно піднімається на вершину рейтингу. Рік тому це було 11 і два роки тому — 15 сходинки.

11 місце займає Малопольське воєводство (woj. małopolskie). Дохід на душу населення становить 215,91 злотих. Малопольське воєводство неабияк підскочило цього року. Раніше — сім років підряд перебувало на останньому місці.

12 місце у Сілезького воєводства, де доходи на душу населення складають 215, 60 злотих. Однак слід пам’ятати, що два роки тому воєводство зайняло шосте місце.

13 місце займає Опольське воєводство (woj. opolskie). Дохід на душу населення становить 207,85 злотих. Це падіння порівняно з минулим роком, коли воєводство було восьмим. Три роки тому, займало 13-у позицію, а два роки тому в 12-ту.

На 14 місці розташоване Вармінсько-Мазурське воєводство (woj. warmińsko-mazurskie). Дохід на душу населення становить 203,38 злотих. Це спад у рейтингу для цього регіону, який рік тому був на 10 місці, і раніше він був на п’ятій позиції протягом двох років.

15 місце  у Свентокшиського воєводства (woj. świętokrzyskie). Дохід на душу населення становить 201,27 злотих. Вже другий раз поспіль Свєнтокшиське воєводство займає 15-е місце. Найкращий результат був у 2008 році, коли регіон був на другому місці. А у 2010 році він впав на 10-е місце, йому так і не вдалося попасти в першу половину успішних воєводств (не рахуючи 2012 року, коли регіон займав восьму позицію).

На 16 місці розташоване Лодзьке воєводство (woj. łódzkie). Дохід на душу населення становить 200,20 злотих. Це зниження в порівнянні з минулим роком, коли Лодзьке воєводство зайняло 13-е місце, а два роки тому перебувало на 14 місці. Десятку вдалося перестрибнути тільки один раз. У 2009 році воно зайняло 9-е місце.

Джерело: wroclaw.wyborcza.pl