Не музикою єдиною! У Варшаві відбулася зустріч із Jerry Heil та Alyona Alyona

Не музикою єдиною! У Варшаві відбулася зустріч із Jerry Heil та Alyona Alyona

В неділю, 19 червня, Український дім у Варшаві відвідали українські співачки Jerry Heil та Alyona Alyona. Зустріч проходила в межах Клубу українських жінок, де гості змогли відверто поспілкуватися з артистками і задати питання, які їх цікавили. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Клуб українських жінок, що діє при Українському домі у Варшаві, в рамах своєї роботи систематично організовує зустрічі із жінками-лідерками – фахівчинями з різних сфер. Цього разу під час традиційної недільної зустрічі клубу всі охочі змогли поспілкуватись з українськими музикантками Jerry Heil  (Яна Шамаєва) та Alyona Alyona (Альона Савраненко). Говорили про життя під час війни, українську культуру та музику, про те, як можна допомагати Україні та українцям.

«Війна змінила спосіб думати. Я не можу писати (як раніше – ред.). Пісні, які я намагаюсь творити все одно, так чи інакше виходять пов’язаними з теперішніми подіями», – ділиться своїми думками Jerry Heil. Співачка визнає, що навіть якби могла написати пісню на іншу тему, не пов’язану з війною, то відчувала б за це провину.

На думку Jerry Heil, завданням кожного артиста сьогодні є презентація української культури, її розвиток в світі.

Про те, як війна змінила її життя, поділилась також Alyona Alyona: «Війна в багатьох сферах життя показала, хто є хто, і дуже сильно змістила цінності. Те, що раніше було для нас цінним, за що ми трималися, за що ми “трусилися”  — воно абсолютно втратило свою цінність.  А що по-справжньому цінне — набуло ще більшого значення».

Крім війни говорили також про українську культуру, музику і, зокрема, мову. Як зазначила Alyona Alyona, «українська мова і пісня – це те, що в нас є і що, безумовно, об’єднує і робить українців сильнішими». Співачка згадала також про історію і про постійні заборони використання української мови, її послідовне знищення. І тому в багатьох сьогодні навіть на підсвідомому рівні є розуміння того, що власну мову треба захищати.

Фото: Клуб українських жінок

Jerry Heil також поділилась своїми думками щодо мови. «Сьогодні ми маємо мову міжнародного спілкування – англійську. Так само можна знати й спілкуватись іншими мовами. Проте мова є не тільки засобом комунікацій, але також носієм культури. Наша мова – носій супер древньої, мега-популярної культури, яку просто гріх забувати», – наголошує співачка.

За словами відвідувачок, зустріч з артистками залишила по собі приємні емоції. «Дуже сподобалося, дуже теплі, приємні люди. Ми у захваті», – поділилась враженнями українка Тетяна. Жінка розповіла, що в перші дні приїзду до Польщі було важко прийти до тями, було багато питань: «Що робити?», «До кого можна звернутись по допомогу?». Підтримку вдалось знайти в Українському домі, де їй і порадили прийти на зустріч. За словами Тетяни, після цього заходу їй стало набагато легше.

Про свої враження після спілкування зі співачками розповіла інша гостя заходу – Марина. Для неї важливо було побачити, що вона не сама, що зірки, так само як і тисячі українців, опинились за кордоном і кожен має подібні проблеми та переживання. «Сьогодні з дівчатами – з Альоною та Яною – можна було поспілкуватися і батькам, і дітям. Це – якесь таке єднання і емоційне піднесення», – поділилась емоціями українка.

Фото: Клуб українських жінок

Наприкінці зустрічі Jerry Heil та Alyona Alyona звернулись до всіх присутніх з закликом долучитись до допомоги українцям за кордоном. Співачки зазначили, якщо хтось не знає, де і як може допомогти, то може писати безпосередньо до них. «Хочу через вас звернутися, і подякувати тим людям, які пишуть не тільки з проханням, а які пропонують свою допомогу. Після нашого візиту до Праги, мені написала моя психологиня. Вона сказала, що зараз теж в Празі і почала волонтерити в центрі, де надають психологічну допомогу українським жінкам», – розповідала Jerry Heil. І додала: «Це дуже круто і дуже важливо. Тому, хто має такі можливості, чимось, можливо своїм ресурсом тут допомогти, можете мені чи Альоні писати. А ми з радістю вас скеруємо до потрібних людей!»

Наталія ЧИНТАЛЯН