Небо країн Балтії захищатимуть винищувачі Бельгії, Данії та Чехії

Небо країн Балтії захищатимуть винищувачі Бельгії, Данії та Чехії

Бельгія, Данія та Чехія впродовж наступних півроку захищатимуть повітряний простір Литви, Латвії та Естонії. Про це повідомляє Upmp.news  посиланням на Польське радіо.

Наступна цьогоріч зміна у межах місії повітряної поліції НАТО у країнах Балтії – Baltic Air Policing. Небо Литви, Латвії та Естонії будуть захищати бельгійські, датські та чеські військово-повітряні сили. Зі вступом країн Балтії до Північноатлантичного альянсу почалася операція із захисту повітряного простору цих держав у зв’язку із недостатньою силою військово-повітряних сил цих держав та відсутністю власних винищувачів.

До кінця року бельгійці та данці будуть здійснювати місію у повітряній базі в Шяуляй, що в Литві. Там вони замінять угорців та іспанців. За словами Міністерства оборони Литви, бельгійський контингент буде захищати безпеку повітряного простору країн Балтії удев’яте.

Бельгія і Данія відправили до Литви винищувачі F-16. У свою чергу, чеські льотчики будуть розміщені у базі Емарі в Естонії. Там вони замінять сили Великої Британії. Ще у п’ятницю до Емарі прилетіло п’ять винищувачів JAS-39 Gripen з Чехії.

Урочисте переказування місії Baltic Air Policing в Литві відбудеться завтра.

IAR/Т.А.