Нідерланди перешкодили Росії ввести шпигуна до МКС у Гаазі
Ілюстраційне фото pxhere.com/CC0 Public Domain

Нідерланди перешкодили Росії ввести шпигуна до МКС у Гаазі

Міжнародний кримінальний суд розслідує справу про воєнні злочини, які російські солдати скоїли в Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Розвідка Нідерландів (AIVD) 16 червня повідомила, що запобігла працевлаштуванню в Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі шпигуна російської військової розвідки (ГРУ). Сєрґєя Черкасова, який видавав себе за бразильця, депортували відразу після його прибуття з Бразилії. МКС досліджує, зокрема, звинувачення на адресу російських військ у скоєнні воєнних злочинів в Україні.

Чоловік, який представився Віктором Мюллером Феррейрою, у квітні прилетів із Сан-Паулу до аеропорту в Амстердамі. На місці його заарештували нідерландські служби, – повідомляє AIVD у пресрелізі.

Встановлено, що насправді це шпигун ГРУ, який мав завдання влаштуватися на роботу стажистом у Слідчому відділі Міжнародного кримінального суду в Гаазі. «Вдаючи іноземця, він мав здобути доступ до інформації, недоступної росіянам», – повідомлено в AIVD.

Розвідка Нідерландів оцінює, що загроза з боку цієї людини була «дуже великою». Вказано, що шпигун у МКС може бути дуже цінним для російської розвідки, особливо тому, що цей суд зараз розслідує справу про воєнні злочини, які російські солдати скоїли в Україні.

За інформацією нідерландських ЗМІ, після депортації до Бразилії росіянина там заарештували, його звинувачено у підробленні документів.

PAP/Н.Б.