Нові посвідчення особи в Польщі. Терміни подання заявок

Нові посвідчення особи в Польщі. Терміни подання заявок

З 4 березня 2019 року в Польщі будуть видаватися посвідчення особи (dowody osobiste) нового зразка, в яких з’явиться ряд нових систем безпеки, в т.ч. електронний чип. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Завдяки цьому значно важче буде його підробити.

Заяву можна буде подати в будь-якому паспортному столі незалежно від місця прописки. Видача посвідчення буде проходити в тому ж паспортному столі, де і були здані документи.

Слід звернути увагу на те, що особи, які планують подати заяву на отримання нового посвідчення особи (в «ужонді»), повинні зробити це якомога швидше або почекати до 4 березня.

1. Заявка на видачу особистого посвідчення особи, яка є чинною на даний момент (шаблон розміщений на сайті BIP, а роздруківка — в Центрі обслуговування мешканців — Centrach Obsługi Mieszkańca), може бути подана особисто до 1 березня 2019 року до 11:30.

2. Заяву про видачу посвідчення особи, поданої в режимі онлайн через ePUAP, можна подати до 26 лютого 2019 року. При поданні заяви онлайн, слід заповнити її правильно. Перш за все, перевірити, чи прикріплене фото відповідає вимогам (це найпоширеніша помилка), оскільки час на виправлення помилок буде дуже коротким. Можливість електронного подання заявки на отримання посвідчення особи, завдяки технічній роботі, буде тимчасово відключена, щоб можна було обробити всі електронні внески. Інтернет-заявки можна подавати знову з понеділка — 4 березня 2019 року (ці особи вже отримають нові “довуди” з електронним чипом).

З 4 березня 2019 року нова заявка буде дійсною для видачі посвідчення особи з електронним чипом. Нові шаблони будуть розміщені на веб-сайті BIP з 1 березня 2019 року.

Видана посвідка особи матиме електронний шар, що містить сертифікати.

Додаткову інформацію, включаючи способи використання електронних посвідчень особи, можна знайти на сайті www.edowod.gov.pl.

Видача посвідчень особи є завданням адміністрації місцевого самоврядування, дорученого органам місцевого самоврядування гміни.

Чи потрібно замінити старе посвідчення на нове?

Ні. Посвідчення старого типу діятимуть до терміну закінчення їх дії, який зазначений на документі, тільки після закінчення цього терміну посвідчення буде замінено.