O!Ukraina. У Польщі вийшов друком альбом-путівник, присвячений Україні
Фото: o-ukraina.pl

O!Ukraina. У Польщі вийшов друком альбом-путівник, присвячений Україні

У Польщі вийшов друком альбом «O!Ukraina» – видання, приурочене 30-річчю незалежності України. Книжка об’єднує 30 текстів про Україну та стільки ж рецептів української кухні. Крім цього у путівнику заміщено розповіді відомих поляків про нашу країну. Авторка «O!Ukraina» –  українка Вероніка Марчук, яка 30 років проживає в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Як розповідає Вероніка Марчук, ідея появи такого видання визріла у результаті досвіду комунікації з поляками протягом свого життя в Польщі. «Україна — це велика пригода, дуже різноманітна, і в багато в чому досі непізнана. Від 1991 року, коли я вперше приїхала до Польщі, мене запитували про Україну і про те, якою вона є насправді. Знайомлячись із людьми, пізнаючи Польщу, я знайомилась із механізмами появи стереотипів, бачила в чому ми різні в чому подібні, що нас об’єднує, а що розділяє. Я вивчала Польщу і постійно «пояснювала». «O!Ukraina», певною мірою, є результатом цих розмов та запитань, які протягом багатьох цих років мені ставили. Моєю метою є показати мою першу вітчизну нетипово: не писати есе, рефлексувати і не переконувати. Лише дати інформацію, картинку і залишити», – розповідає Вероніка Марчук.

Небанальні тексти, які показують різнорідність та багатство України, переплітаються у виданні з розповідями про Україну відомих осіб, що є авторитетами у своїх сферах, серед яких – режисер Єжи Гоффман, колишній посол РП в Україні Ян Пєкло, видатний тренер та футболіст Маріуш Левандовський чи журналістка Біанка Залевска.

У книзі заміщено низку рецептів, разом із фотографіями. Читачів знайомлять із традиційними українськими стравами, як вегетаріанськими , так і м’ясними. Серед них – картопляники (зрази по-українськи) із начинкою з грибів чи капусти, кабачкові млинці чи традиційний український борщ.

«Цей путівник дозволить пізнати та зрозуміти Україну. Я би так хотіла, аби Україна стала улюбленим сусідом, яким є для України Польща. Аби мої земляки викликали інтерес і повагу не лише через роботу, а й завдяки прекрасній культурі чи досягненням, яких не бракує. Аби ми обмінювались поглядами, традиціями як рівний з рівний та об’єднувались у нове, європейське суспільство без образ на минуле чи неуспіхи. Мені здається, що книжка в стані цей процес прискорити та дати багато вражень, бо я цього бажаю своїм читачам від усього серця», – говорить Вероніка Марчук.

Більше про видання на сторінці o-ukraina.pl