Очільник МЗС Польщі: потрібно поважати право України вирішувати за себе
Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Республіки Польща Збігнєв Рау PAP/Marcin Obara

Очільник МЗС Польщі: потрібно поважати право України вирішувати за себе

Збіґнєв Рау підкреслив, що для перемоги України достатньо дати їй те, про що вона просить (зокрема зброю), та поважати її право самостійно вирішувати, в тому числі коли та за яких умов розпочати мирні переговори. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Збіґнєв Рау, очільник МЗС Польщі та нині голова ОБСЄ, який з понеділка відвідує Балкани, у четвер взяв участь у конференції Prespa Forum, Dialogue у Північній Македонії. Польський дипломат взяв участь у дискусії про становище України та її майбутнє після війни. «Немає сумніву, що ми перебуваємо у вирішальному моменті нашої історії. Після війни в Україні світ вже не буде таким самим», – сказав Рау.

За словами очільника МЗС Польщі, війна в Україні знаменує собою не лише кінець певної ери для Європи, а й має величезний і довготривалий вплив на безпеку в євроатлантичному регіоні та за його межами. Рау висловив сподівання, що вся спільнота ОБСЄ винесе з цієї ситуації відповідний урок та вживає заходів для зміцнення порядку в Європі на основі демократичних принципів і цінностей.

Збіґнєв Рау переконаний, що міжнародна спільнота має бути єдиною після війни, захищаючи спільні цінності та принципи. За його словами, ЄС має бути розширений у майбутньому, щоб включити Албанію, Чорногорію, Північну Македонію, Україну, Молдову, а також Грузію.

Голова польського МЗС підкреслив, що для перемоги України достатньо дати їй те, про що вона просить (зокрема зброю), та поважати її право самостійно вирішувати, в тому числі коли та за яких умов розпочати мирні переговори. 

PAP/Р.Г.