Очільниця Сейму обґрунтувала збільшення витрат на оборону
Маршал Сейму Ельжбєта Вітек в Олаві, 9 вересня 2022 року PAP/Maciej Kulczyński

Очільниця Сейму обґрунтувала збільшення витрат на оборону

Ельжбєта Вітек заявила, що 2022 року Польща призначила на військо більше, ніж більшість країн Північноатлантичного альянсу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Маршал Сейму Ельжбєта Вітек заявила, що зміцнення оборони за допомогою надійного підготування та озброєння армії – це запорука безпеки держави. На зустрічі з мешканцями міста Олава в Нижньосілезькому воєводстві на південному заході Польщі 9 вересня очільниця Сейму нагадала, що в межах фінансування оборонних потреб Польщі уряд запровадив закон про захист батьківщини та попередив, що наступного року витрати на оборону досягнуть 3 відсотків ВВП.

Як повідомила Ельжбєта Вітек, згідно з договорами країни-члени НАТО зобов’язані витрачати на оборону не менше, ніж два відсотки ВВП. За її словами, 2022 року Польща призначила на військо більше, ніж більшість країн Альянсу.

«До цих двох відсотків ВВП, які ми досі призначали з бюджету на армію, – вирішили, що наступного року це будуть три відсотки. Адже сучасне озброєння, по-перше, дуже дороге, а по-друге, його не купують у крамниці, на нього треба чекати. Ми вже не чекаємо, бо замовлення оформили набагато раніше, і сьогодні до Польщі надходить справді найсучасніша зброя, найсучасніше озброєння, також тут розміщені американські війська. Це зміцнює наше відчуття безпеки», – сказала маршал Ельжбєта Вітек.

З метою збільшення витрат на оборону 2023 року приблизно 30-40 мільярдів злотих виділять із Фонду підтримки збройних сил, яким керує Банк краєвого господарства (BGK).

IAR/Н.Б.