Олександр Лукашенко звинувачує Польщу
Протест у Мінську після фальсифікації президентських виборів у Білорусі, 2020 рік pixabay.com/A_Matskevich

Олександр Лукашенко звинувачує Польщу

Президент Білорусі заявив, що Польща підтримує білоруську опозицію, а так званих проклятих солдатів назвав бандитами. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі, присвяченій зовнішній політиці, багато місця присвятив відносинам з Польщею. Зокрема, звинуватив Варшаву в тому, що вона підтримує білоруську опозицію, а військових польського підпілля після Другої світової війни, так званих проклятих або незламних солдатів, назвав бандитами.

Очільник Білорусі заявив, що політичні відносини з Польщею ніколи не були простими. Як зазначив, декларована ще в червні минулого року готовність польської влади виходити назустріч очікуванням Мінська, обернулася у звинувачення у фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі, підтримку опозиційних політиків та надання притулку «зрадникам і екстремістам».

Кажучи про факт, що поляки в Білорусі відзначали День проклятих солдатів, Олександр Лукашенко додав – останньою краплею, яка переповнила чашу гіркоти, стали «разючі спроби прославляння бандитів і воєнних злочинців, організовані для білоруської молоді в Бресті», а в Гродні – «участь деструктивної групи етнічних поляків під проводом деяких постатей» у недозволеній акції.

Лукашенко заявив, що Мінськ ніколи не докоряв з приводу «окупації значної частини білоруської території Польщею в 20-30-х роках ХХ ст. Але, як здається, настав час повернутися до цієї теми і детально вивчити її з участю істориків і політологів, що ми, до речі, вже почали робити», – сказав білоруський політик.

IAR/Н.Б.