Париж пригрозив виведенням військ із Малі якщо виявиться, що уряд Бамако співпрацює з «ваґнерівцями»
Президент Франції Емманюель Макрон EPA/Daniel Cole / POOL MAXPPP OUT Dostawca: PAP/EPA.

Париж пригрозив виведенням військ із Малі якщо виявиться, що уряд Бамако співпрацює з «ваґнерівцями»

В оцінці Парижа «група Ваґнера» була замовлена Кремлем і протягом багатьох місяців вела антифранцузьку пропаганду в африканських країнах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Франція пригрозила виведенням своїх військ із Малі після появи повідомлень про можливу співпрацю між урядом у Бамако та російською військовою компанією, відомою як «група Ваґнера». Компанія має воєнізовану форму, яка, за словами Парижа, у минулому неодноразово вчиняла зловживання та злочини. Французькі війська від восьми років проводять антитерористичну операцію в Сахелі.

Париж висловив стурбованість повідомленнями про можливу співпрацю між владою Малі та російською «групою Ваґнера». «Якщо ця інформація буде підтверджена, це буде дуже тривожно, суперечливо і несумісно з тими діями, які ми вживаємо роками, і які хочемо продовжувати в країнах Сахелю», – заявила вчора (15 вересня) міністр національної оборони Флоранс Парлі.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан попередив, що залучення російської компанії в Малі «несумісне з присутністю французьких військ у цій країні».

Влада Малі підтвердила, що веде переговори з російською компанією. За інформацією ЗМІ, «група Ваґнера» відправить у Бамако понад тисячу російських найманців.
У цьому випадку Париж негайно виведе свої війська з країни, попереджають французькі дипломати. За їх словами «група Ваґнера» була замовлена Кремлем і протягом багатьох місяців вела антифранцузьку пропаганду в африканських країнах.

Зараз у Сахелі дислокується понад 5 тисяч французьких солдатів. Однак у червні президент Макрон оголосив про скорочення військової присутності – після військового перевороту в Малі.

Сахель – це район уздовж південного краю пустелі Сахара. Він простягається від Сенегалу до Судану – через Мавританію, Малі, Нігер, Чад та Еритрею.

IAR/Л.І.