Павел Сольох: Польща продовжуватиме надавати Україні невійськову допомогу
Очільник Бюро національної безпеки Павел Сольох. Варшава, 24 січня 2022 року Foto: PAP/Mateusz Marek

Павел Сольох: Польща продовжуватиме надавати Україні невійськову допомогу

У Президентському палаці відбулася нарада президента Анджея Дуди з міністрами, відповідальними за безпеку, присвячена ситуації на українсько-російському кордоні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Очільник Бюро національної безпеки Павел Сольох повідомив, що Польща надає і продовжуватиме надавати Україні невійськову допомогу. У Президентському палаці відбулася нарада президента Анджея Дуди з міністрами, відповідальними за безпеку, присвячена ситуації на українсько-російському кордоні.

Під час прес-конференції, що відбулася після цієї зустрічі, Павел Сольох запевнив, що Польща координуватиме свої дії з Україною та союзниками:

«Передусім, це питання підтримки, якщо виникне потреба в гуманітарній допомозі, діях на міжнародному форумі з питань координації енергетичної політики. Все це, звісно, в залежності від розвитку ситуації. Тоді, коли б ми дійсно мали справу зі збройним конфліктом, збройною конфронтацією, всі ці параметри зазнали би змін. Сьогодні передусім ідеться про гуманітарну допомогу. На даному етапі дуже важливими є дії у політичній площині, а також формування одностайної позиції західних держав, такої позиції, що би мала за мету відлякування Росії».

Минулого тижня у місті Вісла відбулися дводенні переговори президентів Польщі та України. Анджей Дуда обговорив із Володимиром Зеленським, зокрема, польську допомогу як у теперішній ситуації, так і у випадку можливого нападу Росії на східного сусіда Польщі.

Росіяни скупчили на кордоні з Україною десятки тисяч солдатів. Москва заперечує плани вторгнення до України та переконує, що це Київ має наміри атакувати проросійських бойовиків у сепаратистських частинах власних східний областей.

Разом із цим, Росія вимагає від США та НАТО відмови від плану розвитку своїх структур на сході Європи, а також від прийняття України та Грузії до альянсу. Окрім цього, Москва вимагає від НАТО зменшення військової присутності на своєму східному фланзі.

У п’ятницю відбулася зустріч державного секретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сєрґєя Лаврова, що, однак, не призвела до зміни ситуації.

IAR/А.М.