Перед осідком НАТО відкрили пам’ятник «Солідарності»
Пам’ятник «Солідарності» біля штаб-квартири НАТО в Брюсселі twitter.com/PLinNATO

Перед осідком НАТО відкрили пам’ятник «Солідарності»

Північноатлантичний альянс вшанував 40-і роковини створення польської Незалежної самоврядної профспілки «Солідарність». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

З нагоди 40-річчя «Солідарності» перед штаб-квартирою НАТО у Брюсселі урочисто відкрили кількаметровий пам’ятник, що зображує напис «Солідарність». У його відкритті взяв участь заступник генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Мірча Джеона.

Він наголосив, що відома в усьому світі «Солідарність» назавжди асоціюватиметься з боротьбою за свободу в Польщі у 80-х роках минулого століття. «Це була боротьба за краще життя після десятиліть диктатури та радянського панування. „Солідарність” інспірувала Польщу, а Польща інспірувала світ», – сказав віцеголова НАТО Мірча Джеона. Політик нагадав, що «Солідарність» розпочала процес змін у колишньому радянському блоці і довела до падіння залізної завіси. Заступник генерального секретаря НАТО з визнанням говорив про зміни, які відбулися в Польщі (протягом останніх кількадесяти років). Він також підкреслив, що Польща як країна НАТО є сильним союзником, бере участь в операціях та місіях у всьому світі. Віцеголова Альянсу закінчив свою промову проханням передати «мужнім полякам слова подиву, підтримки та лояльності».

Пам’ятник, який представляє червоний напис «Солідарність», це один з небагатьох великих експонатів перед штаб-квартирою НАТО. Кілька років тому там розміщено два бетонні блоки Берлінської стіни та пам’ятник, присвячений теракту 11 вересня 2001 року в США фрагментом однієї із зруйнованих веж Світового торгового центру.

IAR/Н.Б.