Під час пандемії коронавірусу в ЄС зросла кіберзлочинність

Під час пандемії коронавірусу в ЄС зросла кіберзлочинність

Шахраї користуються страхом людей у зв’язку з коронавірусом, продаючи їм в Інтернеті фальшиві ліки, засоби для дезінфекції та «чудодійне лікування». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Фальшиві ліки, аерозолі для дезінфекції та «чудодійне зцілення» – це тільки деякі з прикладів продуктів, що пропонують у веб-мережі шахраї. За інформацією Європейської комісії, число кіберзлочинів у Європейському Союзі під час пандемії коронавірусу збільшилася.

«Щоб зменшити поширення коронавірусу, багато європейців мусить залишатися вдома. У результаті цього люди змушені працювати з дому і вони проводять багато часу онлайн. На жаль, злочинці цим користуються. Вони вистежують нас онлайн і використовують наші побоювання щодо коронавірусу. Наш страх стає їхнім шансом для бізнесу», – сказала у вівторок у відеоповідомленні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що кіберзлочинність у ЄС зросла. «Кількість підроблених ліків, дезінфікуючих засобів або чудодійного лікування, що продають в Інтернеті, є приголомшливою. Ми співпрацюємо з національними урядами і агенціями ЄС, аби розв’язати цю проблему і забезпечити людям безпеку», – запевнила голова Єврокомісії.

Європейське поліцейське управління (Європол) у попередні тижні підтримувало глобальну операцію проти торгівлі підробленими ліками. За інформацією Єврокомісії, у всьому світі конфіскували понад 4,4 млн одиниць нелегальних лікарських засобів. Знешкоджено 37 організованих злочинних груп, арештовано 121 особу. У межах операції усунено 2500 посилань до інтернет-сторінок, соціальних мереж, веб-платформ та реклам.

Як зауважила фон дер Ляєн, у випадку опрацювання вакцини проти коронавірусу влада та державні установи оголосять про це, а громадськість дізнається про це з надійного джерела. «До того часу ми будемо надалі тісно співпрацювати з національними урядами завдяки нашим агентствам, аби не дозволити торгівлю небезпечними підробленими ліками», – сказала голова Єврокомісії.

PAP/Т.А.