Підбито підсумки дворічної акції допомоги на Донбасі
Ілюстраційне фото pxhere.com/CC0 Domena publiczna

Підбито підсумки дворічної акції допомоги на Донбасі

Голова Фонду «Міст солідарності» Марта Тітанєц сказала, що за цей час навчальний курс пройшли 50 соціальних опікунів, а п’ятеро осіб створили місцеві організації допомоги. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Ми дали їм надію та показали, що Польща про них пам’ятає», – так організатори польської допомоги для жителів Донбасу підсумували дворічний проект допомоги. В рамках акції Фонду «Міст солідарності» (пол. – Fundacja Most Solidarności) та Карітас Маріуполь було організовано медичну, психологічну, юридичну та соціальну допомогу у прифронтовій зоні.

Голова Фонду «Міст солідарності» Марта Тітанєц сказала, що за цей час навчальний курс пройшли 50 соціальних опікунів, а п’ятеро осіб створили місцеві організації допомоги.

«Те, що змінилося в людях, то це те, що вони отримали надію на те, що хтось про них пам’ятає і те, що про них пам’ятає Польща. Вони це часто підкреслювали, що ми як їхні сусіди не залишили їх без допомоги. Вони також мають надію на те, що зміни – можливі, що хтось провів для них навчання, хтось допоміг їм на цьому першому етапі, вони отримували зарплатню за перший рік роботи, що їм також допомогло повірити в себе».

Польські медичні команди 190 разів виїжджали у села поблизу фронту, аби там надавати медичну допомогу. Було проведено понад 5600 домашніх візитів. Марта Тітанєц підкреслює, що ситуація у цьому регіоні – складна:

«В рамках конфлікту було зачинено магазини, аптеки, уся інфраструктура допомоги. Часто до найближчого такого пункту треба їхати багато кілометрів. Літні люди, з якими ми найбільше працювали, просили нас не покидати їх, як вони казали, „ми помремо від холоду”. Те ж саме я чула в Сирії. І так насправді війна всюди однакова».

Проект фонду «Міст солідарності» фінансувало Міністерство закордонних справ Республіки Польща.

IAR/М.К.