Площа Вільної України та вулиця Захисників України в Кракові? Депутати розглянуть це питання

Площа Вільної України та вулиця Захисників України в Кракові? Депутати розглянуть це питання

13 квітня краківські депутати будуть обговорювати можливу зміну назви вулиці Єпископська / Biskupia на вулицю Захисників України 2022 року / Obrońców Ukrainy 2022 roku. Саме на цій вулиці розташоване консульство росії. Водночас, депутати вирішуватимуть також, чи сквер,  який неофіційно називають Єпископською площею / plac Biskupi, буде перейменовано на Площу Вільної України / Wolnej Ukrainy. Більше про це пише Газета виборча. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Ідея зміни назви вулиці в Кракові –  з вулиці Єпископської на вулицю Захисників України 2022 року – належить  групі мешканців Кракова.  Точніше – професорові Фрідерикові Золлю. У організації Комітет охорони демократії швидко створили Громадський комітет законодавчих ініціатив, який у березні збирав підписи за ідею зміни назви вулиці. Для голосування за проект потрібно було зібрати не менше 300 підписів жителів Кракова.

У міській раді підтвердили, що відповідну заявку вони отримали, підписи перевірили і пропозицію будуть розглядати. Наймовірніше це відбудеться 13 квітня.

Ідея змінити назву вулиці, де розташовуються російські дипломатичні установи, за останній місяць була реалізована в багатьох містах Європи. Так, у Празі посольство російської федерації розташовується віднедавна не на вулиці Коронаційній, а на вулиці Українських Героїв. Посольство росії в Ризі, в Латвії, знаходиться за адресою вулиця Незалежності України, у албанській Тирані – вулиці Вільної України, а у Вільнюсі, в Литві – вулиці Героїв України.

Однак, у Кракові деякі депутати скептично ставляться до ідеї зміни назви вулиці. Вони стверджують, зокрема, що перейменування створить труднощі для мешканців цього регіону, зокрема, через необхідність змінювати документи.

Незалежно від ініціативи мешканців, з ідею вшанувати героїв війни, що досі триває в України виступили місцеві депутати. Лукаш Вантух з президентського клубу запропонував, щоб безіменний сквер, який неофіційно називають Єпископською площею, назвати площею Вільної України.

«Серед депутатів немає єдиної думки, як символічно відзначити нашу підтримку українцям. Одні виступають за те, щоб назвати сквер, інші вважають за краще змінити назву вулиці, що змусить консульство росії змінити адресу», – прокоментував Газеті виборчій ситуацію депутат Домінік Яськовець із Громадянської платформи.

У міській раді підтвердили: проєкт будуть розглядати 13 квітня. Обидві ідеї будуть обговорюватись разом, під час однієї зустрічі.

Варто зазначити, що віднедавна стартувала перша хвиля проєкту «Ukraine Street», який закликає весь світ, у тому числі Польщу, перейменовувати вулиці, на яких розташовані посольства та консульства росії, на вулиці України.

В межах проєкту активісти, зокрема, збирають підписи, аби перейменувати частини вулиці, на якій знаходиться російське посольство у Варшаві, на вулицю Українську. Підписати петицію можна за посиланням: petycjeonline.com.