Польща готова до відсутності постачання нафти з росії
Газопорт у Свіноусті PAP/Marcin Bielecki

Польща готова до відсутності постачання нафти з росії

27 квітня росія перестала постачати до Польщі природний газ Ямальським газопроводом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віцеміністр клімату та навколишнього середовища Пйотр Дзядзьо заявив, що Польща готова відмовитися від постачання нафти з росії. Політик відповів у Сеймі на запитання депутатів керівної партії Право і справедливість у справі ембарго на російські енергоносії. Як він зазначив, завдяки розширеному терміналу в Ґданську Польща готова також до того, що не надходитиме російської нафти.

«Він може прийняти 36 мільйонів тонн нафти на рік, і це зовсім достатньо для безпеки постачання цієї сировини з інших напрямків. Інші напрямки – це Саудівська Аравія, Норвегія та Сполучені Штати. Ми випробували нафтопереробні заводи під кутом різних типів нафти і в зв’язку з цим готові з дня на день відходити від цього палива», – сказав віцеміністр клімату та навколишнього середовища Пйотр Дзядзьо.

У середу, 27 квітня, росія перестала постачати природний газ до Польщі Ямальським газопроводом. Уряд запевняє, що це не вплине на енергетичну безпеку Польщі, немає загрози постачанню внутрішнім отримувачам.

Внутрішнє виробництво цієї сировини в Польщі становить 4-4,5 млрд кубометрів. Постачання на рівні 7-8 мільярдів кубометрів забезпечує газовий термінал у Свіноусті, а в жовтні планується запустити газопровід Baltic Pipe, яким з Норвегії надходитиме приблизно 10 мільярдів кубометрів газу.

Як відомо, ґазпром припинив постачання газу до Польщі, вимагаючи оплати за газ у рублях, на що польська сторона не погодилася. У договорі передбачено розрахунки в доларах.

IAR/Н.Б.