Польща хоче посилити покарання за шпигунство
Варшава – 29.02.2022 – пресконференція Міністерства юстиці. (п) Міністр юстиції і генпрокурор Збіґнєв Зьобро, (л) заступник міністра Марцін Вархол Foto: PAP/Paweł Supernak

Польща хоче посилити покарання за шпигунство

Міністерство юстиції хоче посилити покарання за шпигунську діяльність – від 5 років до довічного ув’язнення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На пресконференції міністр Збіґнєв Зьобро та заступник міністра Марцін Вархол представили пропозицію щодо внесення змін до Кримінального кодексу, спрямованих на ефективнішу боротьбу з агентами іноземної розвідки.
Міністр юстиції та генеральний прокурор Збіґнєв Зьобро наголосив, що зміни у сфері державної безпеки, особливо коли йдеться про шпигунство, є невідкладними та необхідними.

Пропоновані зміни розроблено командою, призначеною під керівництвом заступника міністра Марціна Вархола, до якої увійшли працівники міністерства, прокуратури та окремих служб, – повідомив міністр Зьобро. За його словами, «це робоча пропозиція – зараз час біжить дуже швидко, але ми хочемо, щоб це було впроваджено якомога швидше».

Заступник міністра Марцін Вархол сказав, що нові правила базуються на французьких правилах. «Ми пропонуємо, щоб окрім існуючого злочину – діяння в зовнішній розвідці, сферу судимості також було розширено на розвідувальну діяльність. Ця розвідувальна діяльність охоплюватиме всю гібридну діяльність», – пояснив заступник міністра.

«Зловмисники маскують свої дії. (…) в яких опосередковано діють на шкоду польській державі. Це різні види фондів, об’єднань, гібридна діяльність. Тому ми хочемо зробити такий вид діяльності караним», – вказав представник Міністерства юстиції.

Також заступник глави Мін’юсту анонсував посилення покарань за діяльність у зовнішній розвідці. Він нагадав, що наразі покарання за шпигунство становить від одного до 10 років. «Це шокуюче низьке покарання за державну зраду, тому ми пропонуємо збільшити покарання з 5 років у нижньому вимірі, тоді як у кваліфікованому типі, де діяльність передбачає надання іноземній розвідці інформації, шкідливої ​для польської держави, – з 8 років до довічного ув’язнення».

Заступник міністра Марцін Вархол також оголосив про запровадження нового виду злочину – підготовки до шпигунської діяльності. Він додав, що міністерство також хоче спеціальних рішень для служб союзних країн, щоб вони могли ефективно допомагати контррозвідувальній діяльності на території Польщі.

IAR/Л.І.