Польща і США підписали угоду у справі розвитку ядерної енергетики
Атомний електроблок (ілюстрація) ramboldheiner z Pixabay

Польща і США підписали угоду у справі розвитку ядерної енергетики

Польща та США підписали угоду про розробку Польської програми ядерної енергетики і розвиток польської цивільної атомної галузі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Посольство Сполучених Штатів у Польщі повідомило у понеділок про підписання польсько-американської угоди про співпрацю з метою розвитку польської атомної енергетики та цивільної ядерної промисловості.

Під час віртуальної церемонії міністр енергетики США Денні Бруєтт у Вашингтоні та уповноважений уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наімський у Варшаві підписали угоду, повідомили у американському посольстві.

«Ядерна енергетика забезпечить чисте та надійне електропостачання для жителів Польщі та стане частиною диверсифікації енергетичного міксу», – сказав Бруєтт.

«Тридцятирічна угода має на меті зміцнити стратегічне партнерство обох країн, доступ до чистої енергії, безпеку постачання, а також довгостроковий економічний розвиток та значний технологічний стрибок для нашої країни», – наголосили у Департаменті енергетики США.

За словами послині США у Польщі Джорджетт Мосбахер, угода – це декілька «наріжних каменів». «Вона не тільки зміцнює польсько-американські відносини, але також оголошує світові, що Сполучені Штати повертаються до атомного бізнесу завдяки своїм новаторським технологіям», – написала послиня.

«Ми готові допомогти нашим партнерам досягти енергетичної безпеки (…), постачаючи як технології, так і фінансування», – додала Мосбахер.

Ще раніше голова кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський повідомив, що угода, підписана при нагоді 5-го саміту Ініціативи Трьох морів, набуде чинності після обміну дипломатичними нотами, що підтверджують виконання обома договірними сторонами вимог щодо набрання нею чинності.

Відповідно до угоди, протягом 18 місяців Польща та США опрацюють разом звіт, який буде основою для польського уряду для рішення про остаточний вибір партнера для реалізації Програми польської атомної енергетики. За цей час провідні американські компанії сектора цивільної атомної енергетики проведуть підготовчу роботу та проектування у сфері побудови атомних електростанцій у Польщі.

Основна Програма польської ядерної енергетики передбачає побудову у Польщі шести ядерних реакторів загальною потужністю 6-9 ГВт. Перший мають запустити у 2033 році.

PAP/Т.А.