Польща і Угорщина заблокували бюджетний пакет ЄС
Zdjęcie ilustracyjne artjazz/shutterstock.com

Польща і Угорщина заблокували бюджетний пакет ЄС

Це стосується як витрат Співтовариства на 2021-2027 роки, так і фонду відновлення європейської економіки після пандемії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польща та Угорщина не погодилися прийняти бюджет ЄС на 2021-2027 роки та фонд відновлення європейської економіки після пандемії. Таке рішення країни прийняли вчора під час зустрічі послів ЄС. Причиною позиції Варшави і Будапешта було те, що більшість країн підтримали механізми, які узалежнюють виплату коштів ЄС від питань верховенства права. Сьогодні міністри європейських справ ЄС повинні обговорити цю тему під час відеоконференції.

Нарада міністрів стане приводом для обговорення, але, радше, не для прийняття рішення. Після вчорашнього вето Польщі та Угорщини, тепер канцлерка Німеччини, яка керує роботою ЄС та президенти Європейської комісії та Європейської ради, мають спільно визначити, що робити далі. Не виключено, що це питання розглянуть лідери ЄС під час відеоконференції у четвер.

Польща та Угорщина, яких підтримує Словенія, хочуть, щоб це питання було обговорено на відеосаміті в четвер, який спочатку мав бути присвячений боротьбі з пандемією. Словенія підтримала цю пропозицію. Неофіційно можна почути, що ця тема не буде формально включена в програму відеоконференції у четвер, оскільки пропозиції щодо вирішення патової ситуації немає. Однак, якщо хтось із лідерів схоче підняти цю тему, він може це зробити.

Наразі, хоча Польща та Угорщина висловили заперечення, робота над бюджетним пакетом триває. Якщо до грудня не буде досягнуто згоди, тоді ЄС не матиме бюджету на наступний рік, і Євроспільноті доведеться перейти на тимчасовий бюджет.

IAR/Л.І.