Польща не готова до великого напливу іноземців

Польща не готова до великого напливу іноземців

Уженди не в змозі впоратися з швидко зростаючою кількістю іноземців, які приїжджають до Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Час легалізації їхнього перебування протягом чотирьох років збільшився більш ніж утричі — з 64 до 206 днів — згідно з повідомленням Верховної аудиторської служби.
Як зазначено у звіті NIK, деякі іноземці чекали більше трьох років для отримання “децизії”.

«Не вистачає ефективного, надійного та своєчасного обслуговування, що спричинено проблемами з персоналом в офісах та недостатнім фінансуванням їх діяльності. Досі немає стратегічного документа, що визначає державну політику у сфері формування міграції. Все це може налякати нетерплячих іноземців, які доповнюють дефіцит на польському ринку праці, тож, в результаті, вони виїдуть з Польщі», — попереджає Палата.

У 2014-2018 роках іноземці подали загалом майже 732 тисячі заяв на легалізацію їхнього перебування в Польщі, в тому числі понад 649 тисяч стосувалося тимчасового перебування, майже 69 тис. — постійного місця проживання та майже 14 тисяч — довготривалого перебування резидента в ЄС.

Рішення було видано в 560 тисяч справ — майже 474 тисячі іноземців отримали позитивне рішення (84,5%).

Середній час проведення проваджень у воєводських відомствах щодо легалізації перебування іноземців на польській території систематично збільшувався. У 2018 році він становив від 116 днів (Люблінське воєводство) до 328 днів (Нижньосілезьке воєводство), хоча, як правило, “децизію” повинні видати не пізніше 90 днів, — інформує джерело.

NIK наголошує, що підвищений інтерес до легалізації перебування та роботи в Польщі спричиняє значні виклики та проблеми для ужендів. Аудит показав, що у 2014-2018 рр. Державна адміністрація не була підготовлена з точки зору процедури та технологій для ефективного обслуговування великої кількості іноземців, які приїжджають до Польщі.